Megrótták a sepsiszentgyörgyi polgármestert

Figyelmeztetést kapott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól (CNCD), amiért diszkriminatív módon járt el a hivatal egy állás meghirdetésekor. A hírt Asztalos Csaba, a CNCD elnöke erősítette meg az AGERPRES hírügynökségnek.

A panaszt a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nevében Dan Tanasă nyújtotta be, arra hivatkozva, hogy magyarul nem tudó románokat diszkriminált a polgármester, amikor 2016 novemberében a magyar nyelvtudást feltételként szabta meg egy sofőri állás betöltéséhez.

A CNCD helyt adott az ADEC panaszának és megállapította, hogy a polgármester nyelvi alapú diszkriminációt követett el a magyarul nem beszélő román állampolgárokkal szemben. Tanasă a blogján azt állította, hogy a napokban kapta kézhez a több mint egy éve, 2017. október 10-i keltezésű határozatot.

Az érvényben lévő közigazgatási törvény különben azt írja elő, hogy csak az ügyfélszolgálattal megbízott hivatali munkatársak között kell legyen kisebbségi nyelven is tudó személy azokban a településekben, ahol a kisebbség aránya eléri a 20%-ot. A CNCD úgy vélte, hogy a sofőr munkaköre nem feltételez közvetlen kapcsolatot az állampolgárokkal, ezért nem kötelezhető a magyar nyelv ismerete Sepsiszentgyörgyön az állás betöltéséhez.