Megpróbáltak meglógni az orvvadászok

Rajtaütést tartott a rendőrség 2021. május 14-én a Bucsin környékén, miután a helyi erdészekkel való együttműködés után alapos gyanújuk volt rá, hogy két személy orvvadászatot folytat az itteni erdőkben. A rendőrök a helyszínen találtak egy ATV járművet, amellyel a két férfi megpróbálta elhagyni a területet a 13B jelzésű nemzeti úton, Maros megye irányában. Sikerült is őket azonosítaniuk: egy 45 éves Maros megyei, és egy nála 4 évvel idősebb Hargita megyei férfi személyében. Az említettek megpróbáltak meglógni, utóbbinak szinte sikerült is, őt a Bucsin-tetőn egy viskóban elrejtőzve találták meg.

A rendőrök a két férfi ellenőrzését és az általuk használt négy helyszín – amelyek közül három Hargita, egy Maros megyében volt – átkutatását követően találtak egy távcsővel ellátott fegyvert, töltényeket, 60 kilogramm vadhúst, és 3, nagyobb vadak elejtéséhez használt csapdát. Ezeket, valamint az állítólagos bűncselekmények során használt ATV-t lefoglalták a nyomozás folytatása érdekében.

Az adatbázisok ellenőrzését követően a rendőrség megállapította, hogy az érintett személyek nem rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, az ATV nincs nyilvántartásba véve és a sofőrnek vezetői engedélye sincs. Mindkettőjüket 24 órás őrizetbe vették, igaz, most már szabadlábon védekezhetnek többek között orvvadászat, illegális fegyverhasználat, és zsákmány engedély nélküli szállítása miatt indított eljárás alatt. Mindezek mellett a jogosítvány nélküli vezetés, valamint bejegyzetlen jármű vezetése súlyosbítja helyzetüket.

Nem ez az első eset

Korábban, április 28-án már történt hasonló eset, akkor Firtosmartonos határában kaptak el orvvadászokat, akik hárman voltak, Szeben és Maros megyékből. Az ők esetükben a rajtaütés során kilenc, a vadászatban használt kutyát is találtak, valamint egy borz tetemét, mellyel közel kétszáz eurós kárt okoztak az udvarhelyi vadászegyesületnek. Az esetről bővebben ide kattintva lehet olvasni.

A kiemelt kép illusztráció