Megpecsételjük a sorsunk – percről percre

A képen nincs rajta, de a stábot erősíti a lencsék mögül Dávid Anna Júlia és Szabó Apor, Székelykeresztúrról Sinka-Király Levente, Bétából Gál Barna és a billentyűktől a diszpécser, Soós Róbert.
fotó: Dávid Anna Júlia

7 óra Jó reggelt, Székelyudvarhely és környéke!

Az uh.ro csapata egész nap és még azután is követi az eseményeket, hogy első kézből tájékozódj minden fontos és haszontalan információról.

KÉPESEK RÁ!

Ha valami rendellenességet észlelsz, azonnal küldd be nekünk, lehetőség szerint képpel együtt a szerkesztoseg@uh.ro címre. Addig megiszunk egy kávét. A te egészségedre is.

Néhány órán belül kiderül, na nem az időjárás, hanem az, hogy hétfőtől melyik csapat lesz a rendszerváltó a városházán. Bárhogy lesz is, nagy tragédia nem történhet: a polgármesteri és tanácsosi székek nem maradnak üresen. Ha neked nem mindegy, hogy ki foglalja el őket, nyomás szavazni, ide kattintva mindent megtudhatsz arról, hogyan kell. Személyid, maszkod legyen nálad!

Ezen a videón – nagyjából – elmagyarázzák, hogyan egészséges az idén szavazni:

Ha nem vagy képben, hogy mi történt eddig a témában, kattints ide.

Székelyudvarhelyen az állandó választási listán 31.284 személy szerepel, és 102 európai uniós állampolgár is élhet szavazati jogával.

7 óra 54 perc Keresztúron korán keltek a politikusok. Már Györgyi Attila EMSZ-es megyei tanácsos jelölt, és Rátz István RMDSZes megyei tanácsos jelölt is szavazott.

Csak sejtem, hogy első a változásra, második a folytatásra, fejlődésre – írja keresztúri tudósítónk.

8 óra 5 perc Nézzük a Facebookon, hogy sokan ki vannak borulva amiatt, hogy az idei volt a legmocskosabb választási kampány Udvarhelyen. Csak arra lennénk kíváncsiak, ha holnaptól kiesnek a csontvázak a szekrényből, köztük lesznek-e Nyirő 2012-ben el nem temetett hamvai. Vagy ez Butaság?

8 óra 17 perc Az országban összesen 18.794 szavazókörzetben 18 milliónál is több állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy polgármestert, helyi önkormányzati képviselőket, megyei önkormányzati képviselőket és megyei tanácselnököt válasszanak – írja az Agerpres.

8 óra 18 perc Ha nem tudod, hol kell szavaznod, két oldalon is megnézheted. Lakcím szerint itt, a személyi adataid szerint itt találod meg, hogy melyik szavazókörzethez tartozol.

8 óra 19 perc Keresztúron minden a leírtak alapján ment. Lázmérés, fertőtlenítés, majd buletin a leolvasóba. Aztán aláírás, majd szavazás. Kifele ismét kézfertőtlenítés, majd viszlát! Meglepően sokan mennek már reggel korán szavazni. Nincs tömeg, de szépen érkeznek az emberek. Gondolom, templomozás után lesznek sokan, írja Sinka Keresztúrról.

9 óra 8 perc Kilenc órakor a szavazásra jogosultak 2,58 százaléka voksolt Hargita megyében a helyhatósági választásokon, szám szerint 6.931-en életek szavazati jogokkal.

A szavazók számában nem, de részvételi arány szempontjából utolsó a megyénk az országban, előttünk van Kovászna megye 2,69 százalékkal, a listát pedig Teleorman megye vezeti 6,72 százalékkal.

Udvarhelyen eddig a legtöbben a Kós Károly Szakközépiskolába és Kipi-Kopi Napköziotthonba kihelyezett körzetekben szavaztak, előbbibe 46-an, utóbbiba 53-an.

9 óra 24 perc Keresztúron, Betfalván és Fiatfalván összesen 8.851 szavazásra jogosult személy van. Eddig 208-an adták le voksukat. Ezekben a számokban nincsenek benne a pótlistán szereplők, azokkal együtt Keresztúron, Fiatfalván és Betfalván összesen 8877 személy szavazhat.

9 óra 25 perc Ha a polgármesterjelöltekkel szeretnél találkozni, miközben szavazol, akkor igyekezz a Zsibongóba, 10 órától Derzsi Lászlóval állhatsz sorban. Mike Levente még nem árulta el, mikor voksol, de a refiben fog valamikor templomozás körül. Gálfi a Kipikopi napköziben mise után fog szavazni.

9 óra 35 perc Reggel 9 óráig flottul zajlott minden Udvarhelyen, a helyi választási bizottság tudomása szerint nem volt semmilyen rendellenesség, akadály vagy szabályszegés a város 22 szavazókörzetében.

Az előkészületek során egyetlen dolog nem volt világos, de azt is megoldották: a központból kapták a járványügyi eszközöket (fertőtlenítő, maszkok) a szavazóbiztosoknak és a választóknak, de a helyi költségvetésből kellett biztosítaniuk a technikai személyzet felszerelését, beleértve a hőmérőket is. Azokról a személyekről van szó, akik a szavazóközponton kívül tartatják be a szabályokat a várakozókkal, illetve megmérik a testhőmérsékletüket belépés előtt.

9 óra 35-10 óra A Zsibongó előtt fagyoskodunk, nehogy úgy járjunk, mint négy éve a fotós Haáz Sanyi, aki lemaradt Arros Orsolya szavazásáról, mert a jelölt hamarabb leszavazott, mint előre kihirdette. Közben érkeznek a tanácsosjelöltek, úgy tűnik, ez RMDSZ-es szavazókörzet: Tódor Norbert, Jakab Zoltán és családja is itt szavaznak. A tulipánoskertbe belezavar egy POL-os jelölt, Szabó Zsuzsa tanítónéni személyében, aki férjével, a polgármesteri hivatal beruházási igazgatójával, Szabó Sámuellel érkezik. Csedő Attila fotóst kérdeztük arról, hogy milyen érzés, hogy már nem őt fotózzák, mint a 2012-es választásokon, hanem ő fotóz más jelölteket. Azt mondja, nehéz, mert tökéletes jelölt azóta sem volt, de most már kezdi megszokni.

10 óra Megérkezik Derzsi László kampánystábja, Szász Attila kíséretében. Az RMDSZ-es jelölt láthatóan izgul, és még nincs itt a vége, jó tíz percet sorban kell állnia, hogy beléphessen a fülkébe. Egyszerre csak 5-en lehetnek ugyanis a Zsibongó napköziben berendezett szavazókörzetben. Szavazás után elárulja, hogy leginkább erdélyi csorbát ebédelne steak-kel, de sajnos pörög az élet, ma csak pizzára futja. Az ízlése teljesen rendben van, de nem tudjuk, mit gondoljunk arról, hogy ilyen hamar lemond a saját vágyairól is.

Érdekes, egy kicsit izgultam, de jó érzés volt – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy milyen érzés volt első alkalommal szavazólapon látni a saját nevét.

10 óra, Keresztúr Egyre többen kedvet kaptak a szavazáshoz Székelykeresztúron: egyes szavazókörzetekben pár percet várniuk is kell az embereknek, hogy leadhassák voksukat. Koncz Hunor-János és Rafai Emil polgármesterjelöltek is szavaztak már.

11 óra Kolumbán Sándor a Villanyelepi napközi egyik csoportjából üzeni, hogy mindenkit várnak szeretettel, aki eddig Kriza János Szeretetotthonban szokott szavazni. Három szavazóközpont elköltözött, itt megnézheted, a tied köztük van-e.

11 óra 21 perc A nap mondata: Az urnából úgy jött ki a fehérnép, hogy nem volt rajta maszk.

11 óra 22 perc Mindjárt indulunk a miséről érkező Gálfihoz, hogy feltegyük neki a nap keresztkérdését. Ti mit kérdeznétek?

11 óra 30 perc Két alkalommal is panaszt tettek az udvarhelyi választási bizottságnál az induló pártok képviselői, a kampányra vonatkozó szabályok megszegése miatt – vettük észre a városháza honlapján.

Az első óvást szeptember 5-én adta be az USR-Plus tanácsosjelöltje, Mátyás Constanța, aki azt kifogásolta, hogy az MPP és a POL több plakátot helyezett el a város hirdetőtábláin, mint amennyit a törvény megenged (jelöltenként egyet). A kifogást elfogadta a választási bizottság, és elrendelte a plusz plakátok eltávolítását. A panaszos bírság kivetésére vonatkozó kérését elutasították.

A másik óvást szeptember 9-én nyújtotta be Ember Attila, aki a POL védelmében azokra a szórólapokra hívta fel a figyelmet, amelyeken a következőt írta: „Városi konzultáció. Tudta, hogy Gálfi Árpád román párt színeiben indul a választásokon? Egyetért, hogy román vezetője legyen Székelyudvarhelynek? Igen/nem.” A panaszos szerint ez kimeríti a diszkrimináció fogalmát, a választási bizottság ezzel egyetértett, és továbbította az ügyet az illetékes hatóságnak (CNCD).

12 óra 14 perc:

600-tól 1000 lejig terjedő bírsággal sújtható, aki lefényképezi vagy lefilmezi szavazólapját – közölte vasárnap Monica Dajbog belügyi szóvivő.

2200-tól 3000 lejig terjedő bírsággal sújtható a szavazóhelyiségben történő rendbontás, és ennyire bírságolható az is, aki a szavazókörzet 500 méteres körzetében alkoholos italokat árul. 1400 és 2000 lej közötti bírságra számíthat az a személy, aki nem tartja be a kampánycsendet, vagy befolyásolni próbálja a polgárokat, hogy valamely jelöltre szavazzanak, vagy ne szavazzanak.

A választási jog szabad gyakorlásának akadályozását 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ugyanez a büntetés vár arra a személyre is, aki pénzt, javakat vagy egyéb juttatásokat ad vagy ajánl fel annak érdekében, hogy a választópolgár egy adott jelöltre szavazzon, vagy ne szavazzon.

6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel és egyes jogok megvonásával sújtható az a személy, aki érvénytelen vagy hamis személyazonossági igazolvánnyal, vagy hamis szavazólappal próbál szavazni. Hasonlóan büntetik azt, aki annak ellenére kísérli meg a szavazást, hogy megvonták tőle ezt a jogot, vagy többször szavaz, illetve több szavazólapot juttat az urnába, mint ahányhoz joga van – emlékeztetett a belügyi szóvivő.

12 óra 25 perc

Részvétel 12-kor: megelőztük Bukarestet

12 óráig összesen 2.870.898 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 15,69%-a adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC).

Városon 1.346.073, vidéken 1.524.825 választópolgár járult az urnákhoz.

Magas részvételi arányt regisztráltak Teleorman (22,07%), Olt (21,85%) és Giurgiu (21,25%) megyében, a legkevesebben Kovászna (11,69%) és Hargita (12,41%) megyében, valamint Bukarestben (12,14%) szavaztak 12 óráig – írja az Agerpres.

13 óra 30 perc

Gálfi Árpádnak feltettük a nap keresztkérdését. Nézd meg, hogy tudta-e a választ.

15 óra 12 perc Mike Levente is szavazott, ha érdekel, mit ebédelt a jelölt, és mit kérdezne magától, ha újságíró lenne. A pezsgőt nem hűtötték be, ő inkább sörös – nyilatkozta kérdésünkre. Reméljük, nem a fagyira fogja inni.

16 óra 40 perc

Végre megjött a szerkesztőségi telefonra is Benedek Árpád Csabától a kampány sms.

Jó tudni, hogy vannak, akik számítanak ránk. Derzsi Lászlótól is érkezett hívás a szerkesztőség telefonszámára. Mint kiderült, arra buzdított ő is, hogy menjünk el szavazni, csak épp ebédeltünk. Nem mondhatjuk el, hogy mit, viszont örömmel jelenthetjük be: az uh.ro székelyudvarhelyi munkatársai közt száz százalékos a részvételi arány. Mi a vidám városra szavaztunk.

17 óra 25 perc Sinka jelenti Keresztúrról, hogy 40 százalékos a részvételi arány náluk. Ez 18 óra után már 47,22 százalékra nőtt.

Udvarhelyen a Kipi-Kopi vezet

Este 6.30-kor 36% volt Hargita megyében a választási kedv, ezzel kicsivel Kovászna előtt járunk, de Maros megye mögött, ahol a 42%-ot meghaladták.

19 óra 42 perc Az ország déli részében a legtöbb megye meghaladta már a 40%-ot, Giurgiu, Teleorman és Olt megyében már az 50%-ot súrolják.
Udvarhelyen valamivel alacsonyabb volt az arány, 34%-os.

A legjobban teljesítő szavazókörzetek élén a Gálfi szavazóbázisának számító bethlenfalvi Kipi-Kopi napköziotthon (55. számú szavazókörzet) van 48%-al, utána szinte tíz százalékos lemaradással a Kós Károly két szavazóközpontja (40. és 41), egy-egy pedig a Refiből (37.), a Marin Predából (35.) és az Orbán Balázsból (45.), mind 38% körül.

Hátul kullognak, a harminc százalékos küszöbig: a Refiben (38.) alig 24% felett, a Bethlen Gábor iskola 50. számú szavazóközpontjában 28%, Zsibongóban a 36-osban 29%, Bethlen Gábor másik, 47. számú szavazóközpontjában 30%.

19 óra 30 perc Az udvarhelyi választási bizottságnak továbbra sincs tudomása rendellenességről, szabályszegésről, nem jelezték a szavazókörzetekből azt sem, hogy elfogyott volna a maszk vagy a fertőtlenítő.

Az urnák zárásáról elvileg úgy tudták, hogy akik belépésre várnak 21.00 órakor, azokat is beengedhetik, de a Központi Választási Bizottság közben meghozott döntése értelmében csak azokat engedik szavazni, akik az utolsó percben már a szavazóközpont épületén belül tartózkodnak.

19 óra 37 perc Választási kampányt folytatott egy közösségi oldalon egy székelykeresztúri férfi, ezért 1.400 lejre büntették. Egy csíki helyi tévét szintén 1.400 lejre szankcionáltak a választási törvény megsértése miatt: kampányüzeneteket küldözgetett egy csíki községben – nyilatkozta az Agerpresnek Gheorghe Filip, a rendőrség szóvivője.

19 óra 43 perc Előd is szavazott. A Móra Ferenc iskolában elég sokan voltak 6 és 7 óra között, az egyik körzet előtt hosszabbacska sor alakult ki. Előd rutinosan szavazott: Esélytelen – mondta arra a kérdésre, hogy megváltozott-e a véleménye tegnap óta. Az Orbán Balázsban viszont nem kellett várakozni, egyből fülkéhez jutottunk. – Bár mindig előre eldöntöm, hogy kire szavazok, a fülkében mégis nagyon nyomasztóan hat rám, hogy most a térség vagy az ország következő négy évéről döntök, és előfordul ilyenkor, hogy inkább a pillanatnyi megérzésemre hallgatok. Sajnos mostanában elég sokszor fordul elő, hogy bármelyik kockába ütöm a pecsétet, úgy érzem, elárultam saját magam, és inkább nem is szavazok – nyilatkozta Edit.

Az Orbán Balázs iskolánál az ottani felügyelők úgy tippelték, idén nem lesz akkora a negyedben a részvétel, mint négy éve.

19 óra 51 perc Balhé van Keresztúron

A ismerősök szerint az RMDSZ házról házra jár Székelykeresztúron, a Változás Székelykeresztúr képviselői be is szóltak nekik. Állítólag a hatóságok is a helyszínre vonultak. Részleteket a helyszíni tudósítónktól itt olvashatsz.

21 óra 21 perc Mike még nincs itt.

A részvételi számokat beszélik, egyetértenek, hogy nem sok. Majd koccintanak. Minket is megkínálnak egy-egy fröccsel. Beszélik, hogy maszkot kell-e tenni vagy nem, csak a szokásos bizonytalanság.

21 óra 29 perc Megérkezett Mike Levente a feleségével, asztalrendezés, szék-keresés. Mike egy székkel tér vissza, „Erika, hova?”, kérdi, majd beülnek az asztal egyik szélére. Mike valóban sörös, azt kér. 50 százalék esélyed van Levente, hangzik el az asztalnál, a többiek helyeselnek “vagy nyersz vagy nem”.

Le se szerepeljünk – mondja Mike.

Neked megvan Gálfi összes? – utalnak az egyik cikkünkre, olvassátok el. De ez hol van, kérdi Mike. Felolvassák.

Van egy jó hírem, a Refiben Mikéből van a legtöbb, utána Gálfi.

Ki akar nyilatkozni, jön be a kérdéssel Nagy György, nem ütik le egymást a jelentkezők.

A fogadási téteket meg lehet tenni, viccelődik Orbán Árpád alpolgármester.

9 óra 45 perc

A POL csapata az Areoban gyülekezik, mondhatni telt ház van, jelöltek és támogatók egyaránt jelen vannak. A szabály az szabály, beltérben maszkot osztanak és kérik, vegyék is fel. Nagy a zsivaj, közben sms-ben küldenek infókat a szavazókörzetekből. Ember Attila kampányfőnök mondja be, Jakab Attila (civilben városmenedzser) vezeti be az adatokat a kivetítőnél

Az elsőnek beérkezett információk szerint három pirossal jelzett szavazóközpontukban, ahol négy éve Bunta nyert, most Gálfi vitte, így elég bizakodó a társaság. A 38. számú központban (Refi) 211 szavazatot kapott, Derzsi 97-et, Mike 18-at. A 42. központban (Villanytelep napközi) 312, 154, 35 az eredmény. A Bányaiban (34.) 332, 228, 30.

Ezeken kívül ismert még a 44. számú központban (Orbán Balázs) az eredmény: 311 Gálfinak, 97 Derzsinek, Mikének 17.

9 óra 32 perc

Itt vagyunk Annácskával az RMDSZ fészkében, pár perccel kilenc után érkeztünk meg.

A Pávában még nem nagy a zsongás, a parkolóban álló autók félreérthetetlenül jelzik, hogy itt vannak az RMDSZ fejesei, de egyelőre nem látszanak. Állítólag egy külön helyiségben várakoznak, ahová mi nem mehetünk be.

Mondjuk, magunkat ismerve, mi sem engednénk, hogy belépjünk. Épül a sajtófal. Érezhető, hogy van egy kis idegállapot, de kellemes chill zene szól a hangfalakból.

Annyit tudok, hogy Agyagfalván Ülkei 300 fölött kapott – mondja Bíró Barna Botond az érdeklődő tévéseknek, akik tudni szeretnék mikor mivel jelentkezhetnek be élőben.

10 óra 5 perc / POL

Mórában a 18.-asban: 448, 128, 6 az eredmény Gálfi javára. Nagy taps a csapattól. – Nem kétharmad, háromnegyed lesz – kiáltja be Ember Attila, miután a 18-as szavazókörzetből is bejöttek a számok.

“Olyanok is tanácsosok lesznek, akik nincsenek a listán tőlünk” – hallatszik még a mikrofonból.

21 óra 45 perc / MPP

Számolgatnak a polgármesterjelölteknél: Bunta is itt van. De hogy jön ide Bunta?, kérdezik nevetve. Megint előjön az 51-es körzet, ahol eddig úgy tűnik a szavazatok tömkelegét, több mint ötszázat elvitt Gálfi. Szakál Csaba tanácsosjelölt szerint már a nevével viszi a szavazatokat Gálfi és nagyon erős névsor sorakozott fel mögé, mondják. Bethlenfalva s Kadicsfalva nagy százalékban ott volt, “s azok nem velünk voltak” – mondja nem túl derülten Mike. A listával mi a helyzet?, ugyanez a tendencia Mike szerint.

Ki tudja Ember Attila még milyen extrákat fog kitalálni – teszik fel a költői kérdés. Majd azt mondja lemondóan, hogy az a lényeg, hogy megpróbálták.

Az RMDSZ sincs sokkal jobb helyzetben, pedig még házaltak is. Még három-négyet várunk, s mehetünk haza, de az a lényeg, hogy végigcsináltukmondja Mike, megnyeri, jelenti ki szomorúan Mike. Ki?, kérdezik vissza. Hát Gálfi, válaszolja a legnagyobb természetességgel. Nem lesz gyomrom odamenni, teszi hozzá.

Az utóbbi egy évben más lett, előtte nem fotóztatta magát, már kezet fog a munkásokkal, Ember Atilla kinevelte magának Gálfit, beszélik az asztalnál. A primitív szavazókat zsebre tették, az értelmesebb nem figyelt fel erre. De, vetik közbe, csak nem csináltak semmit.

Ha az RMDSZ hozza a formáját, akkor az is lehet, hogy fele-fele lesz a tanácsban a POL és az RMDSZ aránya, és az MPP lesz a mérleg nyelve, akkor az lesz, amit az MPP akar, számolgat Mike.

22 óra 5 perc Kápolnás megvan 75 százalékkal, Keresztúron káosz van, akkora kampányt csinált Raffai, de Borboly még nagyobbat.

Az RMDSZ házról házra jár Keresztúron, Raffait megbüntették. De mindenhol ezt csinálják, nemcsak Keresztúron, értenek egyet.

22 óra 25 perc / RMDSZ
Bíró Barna Botond elismerte, hogy Székelyudvarhelyen toronymagasan Gálfi Árpád és a POL nyerte a választásokat. A Szabad Emberek Pártja kétharmadot szerzett.Keresztúr elveszett, ott a testületet még nem tudják, Etéden Szilveszter Attila, Kányádban György Sándor, Homoródszentmárton Jakab Attila. Farkaslakán 2000 fölött Kovács Lehel és 100 fölött a kihívója.
22 óra 28 perc Úgy tűnik, Marosvásárhelyen Soós Zoltán remekül áll: körülbelül 4-szer annyi szavazatot szerzett, mint a következő jelölt. 8000-2000 arány van

22 óra 45 perc A Pávában olyan csend lett, mint 2008-ban Orbán Árpád eredményváróján a városházán. Csak néhány pezsgősüveg árválkodott a hivatalban berendezett eredményvárón meg a kampánystáb egy tagja. A nagy teremben még a zene is elhallgatott. Vesztésszag van. Sorra érkeznek a vidéki eredmények, legtöbb helyen RMDSZ-győztes van, kivéve Székelykeresztúr, Szentegyháza, Kápolnásfalu.

Időközben Derzsi László elismerte vereségét, hamarosan videóval jelentkezünk.

23 óra 03 perc / RMDSZ

Nagy meglepetésre Székelyudvarhelyen nem csak a polgármesteri tisztséget és a tanácsosi listát vitte toronymagasan a POL, a megyei tanácsosi listája is első helyen végzett. Még a tanácselnöki tisztség esetében is a POL jelöltjét, Rákossy Botondot látták az eddig beérkezett eredmények alapján a legjobbnak a székelyudvarhelyiek. Ez akár a megyei tanácsosi lista összetételét is keményen megváltoztathatja a jelenlegihez képest.

23 óra 05 perc / RMDSZ

Az arroganciát, a gőgöt az emberek nem tolerálják, az alázatra szavaznak inkább – vonta le a tanulságot Bíró Barna Botond az RMDSZ által elvesztett települések kapcsán.

23 óra 05 perc / MPP

Fel a fejjel, nincs temetés, emeljük fel a fejünket, veszíteni is tudni kell. Hétfőn megy tovább az élettart beszédet Bindea. Aztán megkér, hogy a következőt úgy írjuk le, ahogy mondja: az MPP-s Ülkei Zoltán nyert RMDSZ színekben Bögözben. Még esély van, ne adjuk fel – folytatja párttársainak. “Itt az a legnagyobb baj, hogy Udvarhely vesztett. Mi fel tudjuk dolgozni, de Udvarhely nem biztos igen. Most azt sem tudjuk, hogy a Melinda nyert vagy Gálfi.

Csinálhatunk egy új román pártot mi is, úgy látszik azzal van esély Udvarhelyen. Soós Zoltán nyert, Vásárhely magyar lesz, Udvarhely román.

Azt hiszik az új kebelbarátjai, hogy őket nem fogja átverni Gálfi? – veti fel a kérdést Waum Péter. Négy év múlva ezt kell feltornászni, kidolgozni egy új célt, s az új terveknek már hétfőtől nekifogni. Nem kell szövetkezni senkivel, az MPP önmagában képes lesz rá – hangzik el.

Mike kiönti a maradék sörét – ezt megiszom, s megyünk. Most az itt maradt jelöltek azon döbbentek meg, hogy meg, hogy megyeszinten is jobban áll a POL az MPP-nél. Képzeljétek el, azt ígérték a POL-osok, hogy a fizetésük egy részét nem kérik.

Akkor vajon Gálfi sem fogja felvenni az egész fizetését? Akkor miből fog megélni, kacagják el.

23 óra15 perc Köszönöm, Árpi – fordul Mike Orbán felé, el is megy, többen felkelnek még az asztal mellől, Mike hozzáteszi, mindjárt megy ő is.

23 óra 30 perc / RMDSZ

Nagy meglepetésre Székelyudvarhelyen nem csak a polgármesteri tisztséget és a tanácsosi listát vitte toronymagasan a POL, a megyei tanácsosi listája is első helyen végzett. Még a tanácselnöki tisztség esetében is a POL jelöltjét, Rákossy Botondot látták a legjobbnak a székelyudvarhelyiek.

Ez akár a megyei tanácsosi lista összetételét is keményen megváltoztathatja a jelenlegihez képest.

23 óra 30 perc / POL

Az Areo-ban a társaság egy része hűségesen állja körül a vetítőt, várják a hátralévő eredményeket, mások már esznek, isznak, mulatnak, jó a hangulat, nyugodtak az eddigi eredmények láttán. De a 22-ből még 7 körzetből nem tudunk eredményt a POL-nál a polgármesterválasztásról és 9 körzetből a tanácsosiról. Azt mondják, az eredmények a maradék körzetekből talán azért nem érkeznek be vagy csak lassan, mert az elnökök megtiltották a “szivárogtatást”.

Közben bejön a Bethlen Gábor 48., ezt is viszi a POL tanácsoscsapata, 164 RMDSZ. 0 Mikének, 0 Buntának, Szász Emilnek 4. – Mikének ejsze több az ismerőse Facebookon, mint a szavazata – hangzott el korábban egy hasonló eredménynél.

– Hol van Jakec? Ha nincs a listán, látod-e, mekkora eredményt érünk el – heccelnek a városmenedzserrel.

23 óra 45 perc Füttyszó, taps! Bethlenfalva-Kadicsfalva 686 Gálfinak, ezzel 69%, 635 és szinte 64% a POL-nak! Kinevetik Mikét és az MPP-t, ami 30 körüli eredményt ért el szavazólaponként.

Ennek örömére Gálfi átveszi a győzelem szép nagy faragott tökét. Körbemegy, fogadja a gratulációkat, tökösen.

00.00-00.30 Lassan bejönnek az utolsó eredmények is. Erős POL-győzelem a Bethlen Gáborban (49, 50, 52), a Zsibongóban, a Művelődési házban kicsit szorosabb, de ott is nyertek az RMDSZ-el szemben. 12.30-kor már csak egy helyen (Bethlen Gábor 46.) várjuk a polgármesteri eredményeket, három körzetben a tanácsosit.

András Lehel megtartja köszönőbeszédét. ezt majd külön cikkben közöljük. Közben érkezik a torta, nem is egy. Ünnep a javából, annyi torta van, hogy ha eddig a maszktól fulladtunk meg, most már a füsttől. Beszéde végén András Lehel emeli poharát, kínai szokásból mindenki fenékig kell igya a poharát, és meg is kell mutatni az üres poharat.

A „volt és leendő” polgármester következik: mindenekelőtt a feleségének és a gyerekeinek, egész családjának köszöni, hogy mellette állnak (nagy taps). Beszédének kivonatát az András Lehelével együtt olvashatjátok majd.

12 óra 39 perc Megjött az utolsó szavazókörzetből a polgármesteri eredmény: a Bethlen Gábor 46.-ból 338 szavazat Gálfinak, Derzsinek 140, Mikének 30, a tanácsosi listánál hasonló számok.

Jó hosszúra nyúlnak a beszédek, éjjel 1 óra is elmúlt már, de még vannak hiányzó adatok, négy körzetből nem teljesek az adatok, ezeket is a hétfői nap folyamán tudjuk pótolni. Közben a Bányaiból is kiderül, hogy mégse nyert az RMDSZ, azt is elveszítik a friss adatok szerint a POL és Gálfi javára.

Az arányok hasonlóak, mint amiket korábban közöltünk: Gálfi 68%, Derzsi 27,5%, Mike 4,5%, illetve a tanácsban POL 63%, RMDSZ 29%, MPP 5,5%. Az USR-PLUS, Bunta és Szász Emil oszlik a maradékon, nem ér bejutó helyet a szavazataik száma.

1 óra 30 perc Véget ér a maratoni közvetítés, a buli azért diszkréten folytatódik. Köszönjük, hogy velünk tartottatok. Jó pihenést, jó éjszakát! Legközelebb négy év múlva.