Megnyílt a környék legújabb sípályája Varságon

Első nap fagyos volt a felvonón a hangulat. De mikor mehetsz és mennyibe kerül?
A felvételeket a helyszínen készítettük.

A tavalyi és az idei kedvezőtlen hóviszonyok miatt végül január 16-án, szombaton indíthatták be üzemeltetői a székelyvarsági sípályát, a környék első székesfelvonós létesítményét, miután az elmúlt két hétben végre kellő mennyiségű hó hullott, és a fagyos idő is kedvezett neki. Mi is ott voltunk, hogy megnézzük, kipróbáljuk az új pályát, de ez csak ideig-óráig sikerült, ugyanis a sors rendesen belerondított az ünnepi megnyitóba, és a hideget is ellenünk fordította.

A pálya, számokban:
• felvonó hossza 840 méter
• magasság 970-1170 méter
• hosszúság 1.050 méter
• szintkülönbség 161 méter

Nehézségi fok: haladó (piros).

Elhelyezkedése: a vízesés felett, a Jézus kútjánál jobbra.

GPS-koordinátákért ide kattints.

Az előre bejelentett próbaüzemmód miatt az üzemeltetők hiába voltak óvatosak a létszámmal, a nyílt napra csak 150 (ingyenes) bérletet hirdettek meg, egy váratlan körülmény így is megnehezítette a dolgukat, és kénytelenek voltak a biztonsági protokollt is élesben alkalmazni.

Alig osztották ki ugyanis az utolsó kártyát körülbelül 11 órakor, egy óra múlva áramszünet állt be. A kiesés az egész települést érintette, sőt Sikaszó és Libán is villany nélkül maradt egy kiégett terminál miatt, tudtuk meg utólag a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelőségétől (ISU). A szóvivőnek nem volt információja arról, hogy a sípálya energiaszükséglete terhelte volna le túlságosan a rendszert.

Az áramforrás hiányában azonnal leállt a felvonó,

és a sízők jó része a levegőben lógó székekben ragadt. A hegyimentők közreműködésével is több mint egy órába telt, amíg az utolsókat is sikerült hátramenetben lemenekíteni, ehhez a tartalék dízelmotort használták. Érkezéskor meleg teát osztottak a mínusz tíz fokban fagyoskodó embereknek. Az áramszolgáltatást az ISU szerint délután 15:38-kor adták vissza, de a helyszínről kapott értesüléseink szerint a felvonót már nem is indították újra aznap.

A Skivarsag Facebook-oldal előzetes bejelentése szerint vasárnap, január 17-én is korlátozott, maximum 200 fővel üzemelt a felvonó, és egy későbbi, délután 13 órai bejegyzésük szerint el is fogytak a bérletek. A szombatihoz hasonló vagy más problémáról nem kaptunk hírt.

Mivel a vasárnapi síelés már fizetős volt, közzétették

a pálya nyitvatartását és árszabását is.

A sízőket hétfőtől vasárnapig 10:00 és 16:00 óra között várják, a napi bérletet felnőtteknek 80 lejért, gyerekeknek 60 lejért kínálják, és kétnapos bérlet esetén 10% árkedvezményt adnak.

A félnapos bérleteket 10:00-13:00 vagy 13:00-16:00 között felnőtteknek 50 lejért, gyerekeknek 40 lejért lehet váltani. Egyetlen felvonás 5 lejbe kerül egy felnőttnek, 4 lejbe egy gyereknek.

A felvonóhoz mágneskártyát adnak, amelynek kauciója 10 lejbe kerül, ezt megtérítik a kártya visszaadásakor.

Hogy milyen élményt nyújt a pálya, amikor működik, mit szóltak hozzá az oda kilátogatók, és milyen szolgáltatások elérhetők körülötte, külön riportban készülünk beszámolni.