Megnyerték a csapatversenyt, mégsem álltak a dobogó tetejére

Fazakas Bíborka, Takács Szabolcs és Gábos Szilárd.
Fotó: Transylvania Legends Facebook-oldal

Egy 61 kilométeres szakasszal zárult a Transylvania Legends elnevezésű futóverseny, amely az Erdély útja (Via Transilvanica) vonalán vezetett végig, és amely során nyolc nap alatt nyolc szakaszt kellett teljesíteniük a versenyzőknek.

Csapatban is lehetett indulni, amelynek nem kellett kötelezően négyfősnek lennie, „a lényeg az volt, hogy a csapat tagjai, felosztva egymás között az etapokat, fussák le lehetőleg a teljes távot”, magyarázta portálunknak Gábos Szilárd, a Városi Sportklub futója, aki egyéniben is indult, akár a többiek, de mindannyiuk számára a csapatverseny volt a legfontosabb célkitűzés. Fazakas Bíborkával, Bartha Bálinttal és Takács Szabolccsal négyesben

sikerült is elsőként befutniuk.

Egyébként elég lett volna, ha mindegyük két-két szakaszon szalad, de nem érték be ennyivel, amint kiderült Bartha Bálint beszámolójából is: „az utolsó szakasz hivatalosan a Bíborka szakasza volt, de úgy döntöttünk, mind futunk”. Ami az etapgyőzelmeket illeti, a csapat tagjai négyet is megnyertek a nyolcból, Takács Szabolcs és Bartha Bálint osztoztak kettő-kettővel, és végül ez elég is volt arra, hogy megnyerjék a csapatversenyt.

Bár elsők lettünk, nem álltunk a dobogó első fokára, mert úgy ítéltük meg, hogy a második helyezett csapattal szemben, amely kéttagú volt, nem lenne sportszerű” – mesélt Szilárd, aki külön kiemelte azt is, hogy az egész ország minden pontjáról érkező futók mezőnyének nagyon tetszett a székelyföldi szakasz, sokat emlegették még utána. Amikor a mezőny áthaladt Udvarhelyen, mi is ott voltunk.

Takács, Gábos és Bartha. Fotó: Transylvania Legends Facebook-oldal

Bartha Bálint beszámolója számokban is összefoglalja a versenyt: az Erdély útja 545 kilométeres, Putnától Medgyesig tartó szakaszán az egyéni távokat összeadva 848 kilométert futott a négyfős udvarhelyi csapat, emellett 1836 kilométert autóztak, és 47.239 kilokalóriát égettek el a futások alatt, ami nagyjából 36 pizzának, vagy 10 láda sörnek, vagy 410 darab miccsnek felel meg. „Nagyjából ennyi volt számokban. Érzésekből, élményekből és barátságokból Küküllőt lehetne rekeszteni” – így a VSK futója.

Gábos Szilárd még a verseny karitatív oldalát emelte ki: a radóci árvaháznak lehetett gyűjteni, és meg is tették, a csapat a helyi futók köreiből gyűjtött egy busás összeget, ő egyénileg a marosvásárhelyi patológiáról, amit át is adtak a verseny folyamán.