Megnyerte az alapszakaszt az SZFC

Fotó: GÁL ELŐD

Nagy elvárásokkal mentem le a sétatéri stadionba szombaton, március 26-án, ugyanis, ha a Székelyudvarhelyi FC megnyeri a Barcarozsnyó elleni összecsapást, megnyeri csoportját a bajnokság alapszakaszában, és ott lehet a második ligába való feljutásért vívott végjátékban. Ennek érdekében Popa – Baga, Mitra, Merdariu, Criștiu, Savin, Guță, Simó, Petra, Antal és Pop összeállításban küldte pályára csapatát Mihai Ianc vezetőedző.

Ugyan a vendégek jutottak el először ellenfelük tizenhatosának környékére, jól érezhető volt az udvarhelyi fölény. Folyamatosan a barcarozsnyóiak térfelén folyt a játék, de az utolsó pillanatokban rendre belepiszkáltak védőik az udvarhelyi akciókba. Jól védekeztek, biztatták egymást a vendégek. Szimpatikus volt, hogy ennyire komolyan vették a találkozót, még ha nem is volt komolyabb tétje számukra, a mérkőzés előtt tudni lehetett, hogy megszerzik a harmadik, vagy negyedik helyet, amivel ők is ott lesznek a rájátszásban. Csapatkapitányuk, a kapuban álló Fabian Petrescu végig üvöltve a mérkőzést, folyamatosan irányította és biztatta társait.

Talán ennek is köszönhető, hogy kezdtek támadásban is éledezni, Babei lódult meg egy kontránál, beívelése az egyik udvarhelyi védőn pattant meg, a barcarozsnyóiak hiába szerettek volna tizenegyest kezezésért, a játékvezető nem így látta az esetet. Nyeltünk egy nagyot, ahogy akkor is, amikor Savin Cătălin ívelte előre Popnak, lest intett a partjelző, de a nagy lendületben Pop elsodorta a vendégek kapusát, és mindketten a földön maradtak. Szerencsére mindketten folytatni tudták a játékot. Alex Pop előkészítéssel is próbálkozott, de szépségdíjas sarkazása hosszú volt az érkező társnak.

Majdnem félórát kellett várni az első kimondottan kapura tartó udvarhelyi lövésre, Simó eresztette rá több mint húsz méterről, de ez nem jelentett gondot Petrescunak. Majd a 29. percben az udvarhelyi dominancia ellenére váratlanul a vendég együttes szerzett vezetést, távolról talált be a hosszúsarokba Cosmin Turcu (0-1).

A tribünön szép számban jelenlévő udvarhelyi szurkolók örömére nem kellett sokat várni az egyenlítő gólra, Simó Csongor a 31. percben az előzőhöz hasonlóan eresztett el távolról egy lövést, de ez most utat talált magának a hosszú alsó sarokba (1-1).

A gól után vérszemet kaptak az udvarhelyiek, kitámadták az ellenfél játékosait és meg is lett ennek a gyümölcse, a 33. percben Pop ugrott ki a védők közül egy hosszú előreívelés után, és egy az egyben vezethette rá a szembefutó Petrescura, majd átemelte őt (2-1).

A félidő végén növelhette volna előnyét az SZFC, először a csapatkapitány, Merdariu fejelhetett, jól eltalálta, és fejese kapura is tartott, de védeni tudott ismét Petrescu. Egy ennél is nagyobb lehetősége is kimaradt a hazaiaknak, amikor ő is verve volt, Guță csinálta meg a lövőcselt, és hosszú felső sarokba tartott lövése a lécen csattant, így 2-1-es hazai vezetésnél következett a pihenő.

A második félidőben

picit elülni látszott az első játékrészben diktált iram, és ugyan a játék most főként az udvarhelyi kapu előtt folyt, mégis a hazaiak jutottak el először lövésig. Simó próbált még egy-két majdnem ugyanolyan távoli lövést, mint amilyenből az első udvarhelyi gól született, azonban egyik fölé, a másik mellément.

A cserék azonban új színt hoztak a játékba, Bobea, Manole, Kilyén, és Marucza is hozzátett ahhoz, hogy újult erővel vezessen támadásokat a hazai gárda. Utóbbi megindulásaival nem is tudtak, amit kezdeni a vendég védők, a legtöbb esetben szabálytalankodva sikerült őt megállítaniuk. Ő volt az egyik főszereplője a hazaiak harmadik góljának is, amikor Poppal összejátszva sikerült megbontaniuk a barcarozsnyóiak védelmét, és a középre gurított labdát Petrának már csak be kellett pofoznia a hálóba (3-1).  

Marucza egy másik megindulása után jöhetett volna a negyedik is, buktatták ugyan a tizenhatos környékén, Manole veszélyes, de éles szögből rúgta szúrta rá az ezért járó szabadrúgást, azonban Petrescu jól védte a szöget, így 90 perc után is maradt a 3-1, ennyire nyert az SZFC, amely így megnyert csoportját a 3. liga alapszakaszában.

A csoport legjobb négy helyezettjének, tehát a Székelyudvarhelyi FC-nek, Pucioasának, Barcarozsnyónak, és a Sepsi OSK második számú csapatának következik a rájátszás, mindenki mindenkivel játszik három-három mérkőzést, ez alapján alapján alakul ki a végső sorrendm amelynek első két helyezettje játszhat osztályozót a hatodik csoport első két helyezettjével. Az SzFC az első körben a szentgyörgyiekkel játszik majd április 2-án.