Megnéznéd a betlehemi csillagot?

Futótűzként terjed az interneten, hogy december 21-én olyan csillagászati esemény fog bekövetkezni, amire utoljára 800 éve került sor, és talán a napkeleti bölcseket is ez vezethette Betlehembe.

A Jupiter és a Szaturnusz ugyanis hónapok óta egyre közelednek egymáshoz az égen, és ezen a napon – a NASA számításai szerint – a két égitest között a Földről nézve csupán egy centiméter lesz majd a különbség. Valójában nagyjából 643 millió kilométerre lesznek egymástól.

Az esti órákban délnyugati irányban, a Bak csillagjegy alatt kell keresni a két bolygó „csillagát”.

A Magyar Csillagászati Egyesület havi kalendáriumában az olvasható, hogy december 21-én 20 óra előtt, és december 22-én hajnali 5 óra után is látható lesz még a két bolygó távcsővel és szabad szemmel egyaránt – ha nem lesz felhős az égbolt.

A Magyar Csillagászati Egyesült szerzője szerint a Jupiter és a Szaturnusz együttállása állhat a betlehemi csillagként emlegetett bibliai jelenség mögött: “A lehetséges magyarázatok között felmerülhetett üstökös, szupernóva, illetve több bolygóegyüttállás is. Amennyiben üstökös lett volna a különleges égi jelenség, vélhetően a távol-keleti országokban észlelő csillagászok is feljegyezték volna – ilyen feljegyzés azonban nem ismert.”

Érdemes lesni az eget, mert ha nyolcszáz évet éppen nem is kell várni, 60-at biztosan, legközelebb 2080-ban következhet majd be ismét a jelenség.

A kiemelt kép illusztráció. Készítette: Szabó Apor