Megnézheted, milyen, ha nem látsz

A fotó illusztráció.

Ha vasárnap ellátogatsz a Láthatatlan Kávéházba, amellyé az Alsó G fog alakulni, megtapasztalhatod ott, hogy milyenek a látássérültek mindennapjai.

„A rendezvény célja felhívni a figyelmet arra, hogy a nemlátók itt élnek velünk, részei a társadalmunknak, szeretnénk, ha javulna az életminőségük. Kicsit konkrétabb cél, hogy javasoljuk a különböző közintézményeknek és vendéglátó egységeknek, hogy a kiadványaikat, ha megoldható, akkor feliratozzák Braille-írással is” – mondta portálunknak az eseményt rendező Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének elnöke, Jakab Áron Csaba.

Braille-írás vagy Braille-ábécé egy speciális technikát alkalmazó ábécé, amelyet a francia Louis Braille alkotott meg 1821-ben a vak emberek számára. Segítségével a vakok számára is lehetővé vált az írás és olvasás elsajátítása. A Braille-ban való kézzel íráshoz sorvezetőt és stílust használnak. A betűket hátulról domborítják ki, a betűk tükörképi párja szerint.

Az ötlet egy olyan angol vendéglátó egységtől jön, amely folyamatosan ily módon fogadja vendégeiket. A főszervezőtől megtudtuk, a rendezvényről értesítették az országos látássérültek egyesületét, akik anyagiakban nem, de erkölcsiekben támogatják és hasznosnak tartják a megmozdulást. „Értesítettük a Romániai Magyar Nemlátók Egyesületét is, részükről Butu Arnold Csaba paralimpikon fog eljönni 19 órától egy beszélgetésre” – nyilatkozta az Szmvsz elnöke.

A beszélgetés egy kisebb momentuma lesz a rendezvénynek, amely alatt vaksötétben próbálhatnak meg az emberek italt rendelni maguknak és elfogyasztani azt. A Láthatatlan Kávéház déli tizenkettőkor kezdődik és este tízig tart az Alsó Gében, amelynek tulajdonosai első szóra partnerek voltak a kezdeményezésben. Jakab Áron Csaba azt is elárulta, hogy a Refi több diákja is segített nekik a szervezésben.