Megmutatják, hogyan nézd a csillagokat

Szeretnél többet tudni a csillagokról? Vennél teleszkópot, de még nem tudod, hogy milyet? Van eszközöd, de nem tudod jól használni? Készítenél látványos asztrofotókat? – ezekre a kérdésekre ígér választ és segítséget a Városi Könyvtár és az Erdélyi Magyar Csillagászok Egyesületének (EMCSE) március 24–25-ei eseménye.

A kétnapos rendezvényen való részvétel díja 85 lej, amely a vacsora és a szünetekben elfogyasztható frissítők költségeit fedezi. A szervezők továbbá figyelmeztettek, hogy a helyek száma nagyon korlátozott maximum 15 személyt tudnak fogadni, a jelentkezéseket az érkezés sorrendjében regisztrálják. A szervezők megkeresésünkre elmondták, főleg felnőtteket várnak az eseményre. Hozzátették, nincs szükség csillagászati alapképzésre vagy tudásra a részvételhez, ám nem árt, ha rendelkezünk középiskolai szintű földrajzi, fizikai ismeretekkel. 

Program a csillagokban

Pénteken 16 órától kezdődik a rendezvény Fejér Szende A teleszkópok világa, avagy mit miért érdemes megvenni? című előadásával. Szünet után Munzlinger Attila és Csere Mihály, az EMCSE munkatársai vezetik be a résztvevőket az éjszakai égbolt fotózásának rejtelmeibe. Fél nyolctól közös vacsora a Gondűző étteremben, majd kilenc órától megfigyelés és fotózás következik a Csalókán.

Szombaton délelőtt kilenc órától bemutatkozik az EMCSE, ezt követően Nagy Botond beszél arról, hogy milyen a Megalkuvás a mulandósággal: az idő a csillagászatban. Az udvarhelyi csillagászatról Szenkovits Ferenc számol be, az udvarhelyszéki napórákról pedig Miholcsa Gyula. Egy rövid szünet után Digitális Planetáriumot tart Szőcs Endre, az előző előadókhoz hasonlóan az EMCSE színeiben, majd délután 3-tól az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület tartja meg éves közgyűlését. 

A kiemelt kép illusztráció.