Megmutatják a nőknek, hogy van kiút

A nők elleni erőszak jelenségéről beszélgetnek szakemberekkel.
A szerző felvétele.

A nőkkel szemben elkövetett verbális bántalmazás és fizikai erőszak egy olyan kérdéskör, melyet nem csak Székelyföldön, hanem a világ bármely részén tabuként kezelnek.

A MEGTÖRTént című esemény célja, hogy minden tabut ledöntve beszéljen a jelenségről, és rámutasson: vissza kell szorítani azt.

Miért nem kért segítséget?

– ez nem így működik, vág bele Arros Orsolya szervező, az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezetének elnöke.

– A félelmet kell magukban legyőzniük a bántalmazott nőknek, ehhez pedig fontos, hogy minél többen beszéljünk a jelenségről és bátorítsuk őket – mondta el, külön köszönve a fiataloknak, akik az eseményt kigondolták, és részt vesznek ennek megszervezésében.

Pál Boglárka, a rendezvény ötlegazdája, a UIET önkéntese kifejtette: a csütörtök esti beszélgetésre Asztalos Ágnes pszichológussal, Lőrinczi-Dombi Zsuzsanna ügyvéddel, Kiss Kató ügyésszel, Csép Éva-Andrea parlamenti képviselővel, a képviselőház munka, szociális és családi ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnökével járják körbe a nők elleni erőszak kérdését.

A rendezvény célcsoportja viszonylag tág, 16 évestől az 50 éves korosztályig úgy gondoljuk, hogy akárkit érinthet a téma. Nem normális, ha bántalmazó kapcsolatban él egy nő, és fontos, hogy merjen kilépni ebből. Az eseményre meghívott pszichológussal a probléma lelki vonatkozását járjuk át, a jelenlévő ügyvédnő és ügyész a kérdéskör jogi részét ismertetik, Csép Éva-Andrea mint a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM!) elnevezésű kampány elindítója lesz jelen, aki a nők ilyen helyzetben való lehetőségeit beszéli el – részletezték.

A rendezvény szervezői fontosnak tartják, hogy minél több fiatal résztvevője legyen a holnapi beszélgetésnek, mert szükséges, hogy minél korábban tudatosuljon bennük: van kiút egy toxikus kapcsolatból, de a férfi résztvevőkre is számítanak, hiszen “a nők bántalmazása nem magánügy”.

A július 22-én, csütörtök este 18 órától a Templom utcai Pávában kezdődő beszélgetésre a belépés ingyenes.