Megmentené az udvarhelyi kézilabdát a sportminiszter

Az udvarhelyi kézilabdacsapat anyagi gondjai és azok megoldási lehetőségei voltak a fő témái Novák Károly Eduárd sportminiszter udvarhelyi látogatásának, amely során a helyi sportvezetőkkel és vállalkozókkal egyeztetett, illetve megnéztek több sportlétesítményt a városban a városvezetők jelenlétében.

Bemutatták neki, hogy melyek azok a beruházások – a városi uszoda létrehozása, a foci- és atlétika-pálya felújítása – amelyek a város számára fontosak és halaszthatatlanok, az ehhez kellő tanulmányok elkészítéséhez kérték a miniszter segítségét, mondta el Gálfi Árpád polgármester a miniszteri látogatás apropóján összehívott sajtótájékoztatón.

Novák segítséget is ígért ebben, és felvázolta az országos, illetve regionális szintű terveiket: „a kormánykoalícióban sok dolgot kívánunk megvalósítani: kicsi ország vagyunk a nagyhatalmakhoz képest, ezért nagyon fontos országosan is, akárcsak itt, hogy kiválasszunk néhány sportágat, amiben fel tudjuk venni a harcot nemzetközi szinten is az elkövetkezendő 10-12 évben. Ezen a stratégián dolgozunk, aminek szeptember 15-e a határideje”. Úgy gondolja, helyi szinten saját, összehangolt stratégiának kell lennie Kovászna, Maros és Hargita megye között, hozzáfűzve, nagyon örvend, hogy Udvarhelyen fennmaradtak olyan hagyományos sportágak, mint a birkózás, az asztalitenisz vagy a kézilabda.

„Tudom jól, hogy a kézilabdacsapat fenntartása nem kevés pénz, és szükség van támogatásokra. Azt a megoldást találtuk, hogy a minisztérium fog külön klubot létesíteni azért, hogy ezt a csapatot átvegyük. Továbbra is udvarhelyszéki csapat lesz, csak így tudjuk a minisztérium részéről direktben támogatni. Ehhez, ha még hozzátesszük a vállalkozókat, és az önkormányzatot, akkor van esély az udvarhelyi kézilabdát nem csak megmenteni, hanem arra a szintre emelni, amilyen szinten volt” – magyarázta.

Bürokráciai szempontok miatt ez egyelőre nem valósulhat meg, őszre tudják előkészíteni, és így valószínűleg jövő év januárjában, februárjában jöhet létre a klub – válaszolta kérdésünkre, hogy ez mikor valósulhat meg. Azt nem tudják, hogy támogatásuk a klub költségvetéséből mennyit jelenthetne, és arról sincs tudomásuk, hogy mekkora költségvetés kellene ahhoz, hogy a csapat a Bölények Ligájában szerepelhessen, de igyekeznek majd a kellő támogatást nyújtani. A következő szezonrajtra tehát az önkormányzat és a vállalkozók támogatásán múlik az, hogy a csapat szerepelhet-e a legjobbak között.

A magánszférát is motiválni szeretnék, hogy támogassák a néhány kiemelt sportágat, hogy ezek nyugati szintű költségvetéssel rendelkezzenek, és legyenek versenyképesek. Amikor kiderül, melyek ezek a sportágak, meg kell nézni ezek infrastruktúráját, és azt, hogy mit kell ehhez még építeni. Szerinte tíz év alatt hatalmas eredményeket lehet elérni, példaként az evező szövetséget említette, amelyet 9 év alatt hoztak vissza a világ élvonalába. A magyar stratégiából is inspirálódnak, árulta el, többen azok közül, akik azt felállították, most velük dolgoznak.

A sportminiszter három kiemelten fontos célkitűzését említette a létrehozandó stratégiának: hogy Románia ott legyen a legjobb tíz között az éremtáblán a 2032-es olimpián, hogy a lakosság 30 százaléka sportoljon, és a gyerekek minden nap sportoljanak az iskolában.