Meglepő fordulattal ér véget a „rendőrverés” pere

Amit az egyik ügyvéd titkolt, a másik köntörfalazás nélkül elárult.

Halasztás történt a felek kérésére a Madarasi Hargitán elkövetett “rendőrverés” ügyében, amelyet másodfokon a marosvásárhelyi ítélőtábla tárgyal – mindössze ennyi derült ki az igazságügyi portál adatbázisából, miközben a háttérben már eldőlt a január óta húzódó botrány végkimenete.

A vádlott, Pethő Attila elsőfokon a törvény által előírt minimális büntetést: ütlegelésért 5 hónapot, a rongálásért 2 hónapot kapott. A sértett fél hiába kért letöltendő börtönbüntetést, a végrehajtást felfüggesztette a bíróság. Mindkét fél és az ügyészség is elégedetlen volt, ezért fellebbezést nyújtott be májusban az elsőfokú ítélet ellen.

A szeptember 11-ei tárgyaláson az ügyvédek felkészülése érdekében kérték a halasztást. – Ez mindenkinek érdekében állt, hogy némi időt nyerjen. Minden félnek joga van kérni a törvény szerint, és ezt a bíró jóvá is hagyta – mondta Fóri Endre, a vádlott ügyvédje.

A sértett felek (György Roland, Kovács Péter) által benyújtott kártérítési igényt külön, szeptember 12-én tárgyalták az udvarhelyi bíróságon, itt is halasztás történt, a bíró lehetőséget adott a felek peren kívüli kiegyezésére október 17-éig. – Ezt is mindkét fél kérte, ennek adott helyt a bíróság – magyarázta Fóri.

A következő büntetőjogi tárgyalás időpontját október 2-ra tűzték ki. – Nagy meglepetésre számítsunk – mondta sejtelmesen Pethő Attila védőügyvédje. Nem kellett sokat várni rá, ugyanis Mihai Suian, a sértett fél ügyvédje köntörfalazás nélkül közölte velünk:

Sikerült kiegyezniük a feleknek

nemcsak a kártérítés összegéről, hanem a büntetőfeljelentés visszavonásáról is. A kolozsvári ügyvéd szerint már közjegyző előtt is hitelesítették a múlt csütörtökön kötött egyezséget, amit az ítélőtáblának postán továbbítottak. Erre a törvény lehetőséget ad, mert nem annyira súlyos a bűncselekmény, hogy ne lehessen a feljelentést visszavonni. – Igaz, hogy eredetileg súlyosabb ítéletet kértek az ügyfeleim, de most kibékültek, minden rendben volt, kezet ráztak – magyarázta.

A felek közti tárgyalások értelmében a sértett fél visszavonja a feljelentést, Pethő Attila pedig vállalja a kár teljes megtérítését, és a nyilvános bocsánatkérést. A kiegyezést követően a bíróságnak már csak annyi maradt hátra, hogy tudomást vegyen róla, az eljárást beszüntesse, és az alapfokú ítéletet eltörölje. Ez nem azt jelenti, hogy felmentették volna, vagy a bűncselekmény nem történt volna meg, hiszen a vádlott beismerte azt. De nem fog megjelenni az erkölcsi bizonyítványában, hiszen végleges ítélet nem született az ügyben – zárta szavait Mihai Suian.