Megkötik a Helyi Roncsautóprogram finanszírozási szerződéseit

A Környezetvédelmi Alap (AFM) elbírálta a Helyi Roncsautóprogram online jelentkezéseit, és továbbította a programban részvevő önkormányzatoknak a jóváhagyottak listáját. Ugyan Székelyudvarhely 500 autó leírására kapott keretet, csupán 152 kérelmet hagytak jóvá, de mint Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, tudta szerint nem is volt több jelentkező.

Őket már emailben értesítették a sikeres pályázásról, és a teendőkről, hiszen október 9-től kell leadniuk azt az iratcsomót, amely feljogosítja őket majd a „cserére”. Máris van olyan, aki időközben elveszített a jogosultságát, hiszen a jelentkezéshez sokkal kevesebb irat kellett, mint a finanszírozási szerződés megkötéséhez, árulta el a sajtószóvivő.

Az iratcsomónak tartalmaznia kell

a kérelmet; a személyi igazolvány másolatát; az igazolást (certificat de atestare fiscală) az országos közpénzügyi igazgatóságtól, hogy a kérelmezőnek nincs köztartozása; a gépjármű tulajdonjogát igazoló iratok másolatát; a GDPR-nyilatkozatot; esetenként a közjegyző által hitelesített felhatalmazást eredetiben. A helyi költségvetés irányába történő esetleges tartozásokat az iratcsomó leadásakor ellenőrzik.

A szükséges iratokat október 9-étől adhatják le az érintettek, elsősorban online, a rabla@udvarhely.ro címre, aki viszont nehezen boldogul, azokat a városháza 6-os irodájába várják a dossziéval.

A programban leszögezett eljárás

szerint a gépkocsitulajdonos aláírja finanszírozási szerződést a polgármesteri hivatallal, majd leadja autóját a roncstelepen és törölteti a közúti és adóügyi nyilvántartásból, ezt követően megkapja a 3.000 lejes támogatást. Az autótulajdonos a szerződés aláírásával azt is vállalja, hogy az összeg folyósítását követő három éven belül nem vásárol Euro 5-ös és/vagy alacsonyabb szennyezési normájú gépkocsit. Az udvarhelyi kérelmezők közül olyan is van, aki már az online jelentkezés óta vásárolt ilyen autót, ezért veszítette el a jogosultságát.

A program konkrét határidőt nem szab az iratok leadásának, a hivatal szeretné október folyamán megkötni ezeket a szerződéseket.

Kiemelt fotó: archívum/SZABÓ APOR