Megkezdik az ellenőrzéseket egyes töltőállomásokon

Figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot a Versenytanács, és kivizsgálja azokat a helyzeteket, amikor az árak indokolatlanul, meredeken emelkednek – írja a hatóság csütörtöki közleményében.

Adrian Câciu pénzügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében az üzemanyagok drágulásával kapcsolatban azt írta, a hatóságok nem tűrik a piaci visszaéléseket, ezért a maximális büntetéseket fogják kiszabni a szabálysértőkre. Bejegyzésében felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a nyersolaj világpiaci árának csökkenése ellenére szerdán a hazai töltőállomások egy része növelte az árait. Kihangsúlyozta, az adóhatóság, a fogyasztóvédelem és Versenytanács csütörtökön átfogó ellenőrzésekbe kezdett az üzemanyagok piacán.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke úgy nyilatkozott, az üzemanyagpiacon kialakult „nehéz és ingatag nemzetközi helyzetet” elsősorban az ukrajnai orosz agresszió miatt hozott gazdasági intézkedések idézték elő. Hozzátette, figyelnek arra, hogy egyes vállalatok ne használják ki ezt a helyzetet, egy esetleges indokolatlan áremelés ugyanis szankciókat vonhat maga után – mondta.

A román hatóságok szerdán közölték, hogy nincsenek problémák az üzemanyagkészletekkel, és Romániának nincs gondja a töltőállomások ellátásával.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerda délután tárgyalt a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, akik arról biztosították, hogy elegendő üzemanyag-készletük van, és el tudják látni az ügyfeleiket. „Azt üzenem a romániaiaknak, hogy ne essenek pánikba, és ne rohamozzák meg a töltőállomásokat!” – írta Facebook-bejegyzésében a miniszter.

Az Árkövető (Monitorul Preţurilor) webes alkalmazás adatai alapján az ország nyugati részén egyetlen benzinkútláncnál és néhány független töltőállomásnál regisztráltak nagymértékű üzemanyagár-emelkedést. Ez azzal magyarázható, hogy Magyarországon az üzemanyagárak maximálva vannak, ami hiányhoz vezetett. Emellett a MOL-csoport azt jelentette be, hogy Magyarország kőolaj ellátása nem szenved fennakadást, és a vállalat tartalékai és finomítói kapacitásai elegendőek az ország szükségleteinek fedezésére. A vállalat hozzátette, hogy a növekvő kereslet ellenére képes kiszolgálni a magyar fogyasztókat, mert teljes kapacitással termeli az üzemanyagot.

Romániában a Monitorul Preţurilor alkalmazás segítségével lehet követni az egyes töltőállomások által alkalmazott árakat vagy ide kattintva, egy másik üzemanyagár-figyelő alkalmazáson keresztül.

A Versenytanács korábban több üzemanyag-forgalmazó vállalatot (OMV Petrom Rt., OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream kft., Mol Romania Petroleum Products kft., ENI Romania kft. és Lukoil Romania kft.) büntetett meg kartellezés miatt összesen 205 millió euróra. A szankciót a bíróság 2016-ban megerősítette.

Agerpres