Megkapta március 15-ei bírságát a polgármester

A kokárdákba nem tudtak belekötni, de a szalagba igen.
archív felvételek

Nem törte meg a hagyományt, és elődjéhez hasonlóan ötezer lejes pénzbírságot rótt ki Székelyudvarhely polgármesterére Hargita megye prefektusa, Ion Proca a március 15-ei zászlóhasználat miatt.

Az ügy részleteiről a prefektusi szóvivőt, Adrian Pănescut kérdeztük.

Akárcsak Jean Adrian Andrei 2019-ben, Proca prefektus is azt kifogásolta, hogy a március 15-ei ünnep tiszteletére kitűzött magyar lobogók mellé nem helyeztek ki román zászlókat is. A 75/1994-es számú törvény ugyanis előírja, hogy más ország zászlaját csak így lehet kitűzni.

A piros-fehér-zöld kokárdákat ugyan nem tudták jogilag besorolni, a „szalagok és elhasított zászlók” zászlónak minősülnek a prefektusi hivatal értelmezésében. A prefektus tehát idén is eltekintett a hivatal érvelésétől, miszerint a szaggatott magyar zászló nem számít hivatalos lobogónak, csak dísznek, ezért nem büntethető.

Azt is kifogásolják, hogy már két nappal az ünnep előtt ki volt díszítve a város, pedig a törvény csak aznap engedi meg.

Az ötezer lejes bírságot Gálfi Árpád polgármester személyére szabták ki, 15 napon belül ennek csak felét köteles kifizetni, 30 napon belül fellebbezhet az udvarhelyi bíróságon – közölte Pănescu.

Egyszer már sikerült neki

A polgármestert nem tudtuk elérni, de vélhetően fellebbezni fog, ahogyan a korábbi két évben is tette, nemcsak a március 15-e, hanem az október 23-a alkalmából kiszabott bírsággal szemben is.

A 2018. március 15-ére kapott ötezer lejes bírságot nem is kellett kifizetnie Gálfinak, miután másodfokon nyert a prefektussal szembeni fellebbezése. Akkor a magyar nemzeti szalagokat kifogásolta Jean Adrian Andrei, a polgármester pedig azzal védekezett, hogy nem minősülnek zászlónak az ünnepi díszek.

A 2018. októberi és a 2019. márciusi pénzbírság elleni pereket felfüggesztették, mert alkotmányossági kifogást emeltek – tudtuk meg Venczel Attila városi jegyzőtől.