Megjött az első új városi busz!

Kedd este megérkezett Bukarestből Székelyudvarhelyre az első új Mercedes busz, amely a városi közszállítást fogja szolgálni – adta hírül Facebook-oldalán a városháza.

Fotók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala (Facebook)

Egyelőre csak fényképeken bámulhatjuk az új járgányt, mert az engedélyekre még várni kell – hogy pontosan mennyit, azt nem lehet tudni a városháza szóvivője szerint, de a RAR-on már túl van.

Az új busz láthatóan kisebb, mint a kék buszok, így várhatóan könnyebben mozog majd a szűkebb utcákban, a lakónegyedekben.

Valamivel kevesebb ülőhely van a régebbi Balint Trans járatokhoz képest is, viszont jóval tágasabb, így akár 40-en is felférnek. 10 állandó ülőhelyet és két lehajthatót számoltunk, utóbbiak leghátul vannak, ahol kerekesszékkel, babakocsival is fel lehet szállni egy lehajtható rámpa segítségével.

Éjjel pedig csilivili hangulatfénnyel kápráztatnak, meg – az ósdi táblás megoldás helyett – elöl, hátul és oldalt is LED-paneleken tüntetik fel várhatóan, hogy merre is tart az új fehér.

A következő időszakban még két, a város által vásárolt busz fog érkezni, jelentették be még a Facebook-on. Zörgő Noémi szóvivő kérdésünkre elmondta: a másik, 28 férőhelyes dízelbusz „félig már össze van rakva, úgyhogy az is hamarosan elhozható”, a 23 férőhelyes elektromos lesz a harmadik, melynek érkezése „néhány hét kérdése”.

A buszvásárt ez év július 15-én azonnali tanácsülésén megszavazta az önkormányzati testület, viszont okozott némi vitát, hogy miért ilyen és ekkora buszokra esett a hivatal választása. Erről itt olvashatsz.