Megjött a tél, leállt az ország

Vízen, földön, levegőben fennakadásokat okoz a havazás. Van, ahol az iskolákat is bezárták.
Fotó: gandul.info

Több országúton nem lehet közlekedni, nincs vonatjárat Gorj és Hunyad megye között, Mangalia-n zárva a kikötő az erős szél miatt, a nagyszebeni repülőtéren pedig több járatot töröltek. A rendőrség forgalmi fennakadásokra figyelmeztet.

Gorj megyében a 67C jelzésű országút egy szakasza le van zárva Novaci és Rânca között, a hóban elakadt kamionok miatt a DN7 jelzésű országúton szintén nem lehet egyik irányba sem közlekedni Vâlcea és Szeben megye határán.

A DN 66-os, Târgu Jiu – Petroşani közötti országúton Bumbeşti-Jiu és Petroşani között a 7,5 tonnánál nehezebb járművek számára van útzár.

Vasárnap este nem szállt fel a Nagyszeben- München repülőjárat, és a reptér nem tudta fogadni a Münchenből Szebenbe érkező gépet sem a rossz időjárási viszonyok miatt.

A vasúti közlekedés is problémás, az elektromos hálózatban fellépő feszültséghiány miatt a 202-es vonalon nem jár a vonat a 90. és a 108. kilométer között Gorj megyében.

Ugyanez a vonal Hunyad megyében is megszakadt, Strâmbuţa és Livezeni nevű megállók közelében, mert egy magasfeszültségű kábelt leszakított a hó.

Hétfőn reggel a CFR közölte, szakembereket küld az érintett vonalakra, hogy visszaállítsák az elektromos hálózatot, és azokon az útvonalakon is ellenőrzést tartanak, amelyek a havazás által érintett megyékben haladnak.

A Temes megyei Lugos villanyáram és vezetékes víz nélkül maradt vasárnap az erős havazás miatt. Az éjszaka folyamán részben sikerült visszaállítani a vízszolgáltatást egy nagy teljesítményű generátor segítségével, a hétfői nap folyamán pedig a villanyhálózatot is helyerállítják – ígérte a Temes megyei elnök.

Hétfő reggel még 57 Temes megyei településen, körülbelül 45 ezer ember volt áram nélkül, Arad megyében pedig 12 ezer embert érintett ugyanez a probléma.

Hétfőn és kedden minden iskolában szünetel a tanítás Temes megyében, Krassó-Szörény megyében 62 tanintézmény, Arad megyében 39 döntött úgy, hogy felfüggeszti a tanítást.

mediafax.ro

Â