Megjött a rendes havi

Megint téma a Nyirő József név, rendezési tervet kap a Szejke, és pénzt a civilek. Tanácsülés lesz csütörtökön.
Kiemelt fotó: Simó Veronika/archív

Bár már kicsit fokhagymaszagja van, az  április 18-ai rendes havi tanácsülés legfontosabb napirendi pontja Székelyudvarhely 2019-es évi költségvetésének megvitatása és elfogadása lesz. Ezt múlt héten Jakab Attila városmenedzser és Szilágyi István gazdasági igazgató mutatta be, az ellenzék és a vállalkozók is közölték álláspontjaikat.

Miután az éves pénzügyi terveket elfogadják, a tanácsosok rögtön költenek: az egyházak, a civil szervezetek és a sporttevékenységeket szervezők által megpályázható összegekről és a város által elkölthető protokoll-költségekről döntenek.

A városi köztulajdon-leltárt is módosítják, miután államosított magánterületeket adnak vissza, és korábban megvásárolt telkeket, valamint egy állami tulajdonban levő erdei utat vesznek bele.

A városban tervezett építkezések rendezési tervet követelnek: a Fások utca 3 szám alá tervezett Fortuna Lakópark, valamint a Szejkefürdő területét rendezik. Ha már pénzről van szó, a jövőre is gondolnak: az áfához igazítják a 2020. évi helyi adókat és illetékeket.

A név kötelez?

Várhatóan ismét felmerül a városi könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezésének témája. A prefektúra átiratban közölte korábban ugyanis, hogy nem ért egyet a városi könyvtár elnevezésével, miután a megyei névadó bizottság a külügyminisztérium és a belügyminiszitérium értesítése nyomán kedvezőtlenül véleményezte azt. A prefektúra figyelmeztette az önkormányzatot, hogy 30 napon belül gondolja át, és vonja vissza tervezetét, ellenkező esetben megtámadja a közigazgatási bíróságon azt.

Venczel Attila, a polgármesteri hivatal jegyzője szerint jogilag a prefektúra kérése támadható, ugyanis a névadó bizottság véleménye csak konzultatív, és kedvezőtlen véleményezés esetén meg is kellett volna indokolni azt.

Ha nem csak jogilag nézzük az ügyet, akkor Nyirő József antiszemita, fasiszta és ultranacionalista tevékenységére tekintettel, amelyekre a fenti intézmények felhívták a figyelmet, nem árt újragondolni a névadást, hogy az önkormányzat ezeknek a gyanúját is elkerülje, véli a jegyző.

Építő jellegű módosítások

Mivel idén január elsejétől 3000 lejre nőtt az építkezési szektorban a bruttó minimálbér, néhány pályázat költségvetését módosítani kell, például a termelői inkubátorház és a bicikliutak projektjei esetében. Két bicikliutat is tervez a város, az egyik a II. Rákóczi Ferenc utcában lesz –  derül ki a napirendi pontokból.

Az Orange Rt.-nek optikai kábelek lefektetéséhez a gázvállalatnak pedig gázvezetékek elhelyezése céljából engednek át használatra közterületeket. A csütörtöki rendes havi tanácsülésrÅ‘l élÅ‘ben jelentkezünk. Â