Megizzasztanak július utolsó napjai

Szinte elviselhetetlen hőhullám fedi le az ország összes régióját a július 26-a és augusztus elseje közötti időszakban, így a hét végéig sárga jelzésű kánikulariasztás van érvényben, figyelmeztet Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat igazgatója.

A hőérzet az árnyékban sem fog jelentősen csökkenni, és akár 40 Celsius-fokig emelkedő hőmérsékletre is számíthatunk, főként a Duna menti alföldön. A legmelegebb a Bánságban, Körösvidéken, Munténiában, Olténiában, Máramarostól nyugatra és Erdély délnyugati részén lesz, ahol a hőmérséklet-páratartalom index meghaladhatja a 80 kritikus küszöböt is.

Keddtől tovább fokozódik a hőhullám az ország többi területén, és 37-38 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, ráadásul az éjszakák is nehezen elviselhetőek lesznek: trópusi, legkevesebb 20 Celsius-fokig csökkenő hőmérséklet jellemzi majd július utolsó hetének éjszakáit.

Azok, akik a román tengerparton töltik szabadságukat, szintén jó időnek örvendhetnek az elkövetkező napokban, az átlaghőmérséklet 29 Celsius-fok körül alakul majd, 24–26 fokos hőmérsékletű tengervízzel.

A hegyekben túrázóknak nem árt, ha vastagabb ruházatot viselnek, mert a hegygerinceken, a déli és délnyugati hegységekben szeles időjárás lesz, a maximális hőmérséklet 17 Celsius-foktól kezdődik és 25 Celsius-fokig emelkedhet.

Székelyudvarhelyen

a weather.com előrejelzései szerint izzasztó hetünk lesz. Hétfőtől, július 26-ától egészen 31-éig, július utolsó napjáig túlnyomóan napos időjárásra számíthatunk, átlag 31 Celsius-fokos hőmérséklettel, nappal 10-15 km/h szélerősséggel. Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet ebben az időszakban 18 Celsius-fok lesz, túlnyomóan derült éjszakáknak nézünk elébe.

Vasárnap, augusztus hónap első napjának délutánjára zivatarokat jósolnak a meteorológusok, 50 százalékos valószínűséggel, így jó eséllyel jöhet egy kis felfrissülés a többnapos kánikula után.