Mégis lemondott a DIICOT főügyésze

Benyújtotta becsületbeli lemondását Felix Bănilă, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyésze, gyakorlatilag eleget téve Klaus Iohannis korábbi felszólításának.

Bănilă azonban hozzátette: nem azért mond le, mert nem tett volna eleget a tisztségével járó feladatoknak, és kikérte magának, hogy a caracali gyilkosság meghaladná szakmai képességeit.

“(…) úgy ítélem meg, hogy jelen pillanatban lemondásomra feltétlen szükség van ahhoz, hogy kollégáimnak ne feszült légkörben kelljen folytatniuk a munkát” – olvasható a főügyész közleményében.

Becsületbeli lemondását már az igazságügyi miniszter elé terjesztette, akinek továbbítania kell azt az államfőnek. Amíg Klaus Iohannis elnök alá nem írja lemondását, addig ellátja a DIICOT irányításával járó feladatokat – szögezte le Bănilă.

A szabályzat értelmében a DIICOT vezetését ügyvivő jelleggel a főügyész egyik helyettesének kell átvennie. A két főügyész-helyettes közül Giorgiana Hosu-t tartják esélyesnek, mert Oana Schmidt-Hăineală nem kinevezett, hanem csak delegált funkciót tölt be.

Forrás: Agerpres. Kiemelt kép: B1 TV