Mégis nyitva tarthatnak a teraszok a piros zónákban

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal október 20-ai közleménye szerint a megyei vészhelyzeti bizottság pontosította a vasárnap, október 18-án életbe lépett szabályokat, amelyek a piros zónákra vonatkoztak, többek között Udvarhely városára.

Az új rendelkezés értelmében a vendéglátó egységek teraszai mégis nyitva tarthatnak, de az asztalok között legalább 2 méteres távolság kell legyen, ugyanakkor legtöbb 6, nem egy családhoz tartozó személy foglalhat helyet asztalonként. Az elvitelre való étel- és italkészítés is megengedett azoknál az egységeknél, amelyek különben vendéget nem fogadhatnak (nincs teraszuk).

Nem tudjuk, hogy a vendéglátósok tiltakozása mennyire hatotta meg a bizottságot, azonban a prefektusi hivatal figyelmét portálunk hívta fel arra, hogy Kovászna megyében megengedett a teraszok működése, a pontosító határozatot pedig ezután hozták.

A keddi pontosítás szerint a szállodákban, panziókban működő vendéglők, kávézók számára is engedélyezetté vált saját szállóvendégeik kiszolgálása

a piros jelzésű településeken is.

Udvarhelyt, Fenyédet és Csíkmadarast kilenc másik Hargita megyei település követi a három ezreléket meghaladók sorában: Csíkszereda, Szentegyháza, Felsőboldogfalva, Bögöz, Tusnád, Zetelaka, Lövéte, Csíkszentmihály, Kászon. Előbbieknél november elsejéig, utóbbiaknál november 3-áig érvényesek a szabályok:

A sárga zónában

a korábbi listáról megmaradtak: Gyergyócsomafalva, Székelykeresztúr, Csíkdánfalva, Galócás, Farkaslaka, Oklánd, Csíkszentkirály, Csíkszentmárton, Csíkszentimre és Csíkszenttamás települések.

Csatlakoztak a klubhoz, azaz meghaladták az 1,5-ös küszöbértéket: Balánbánya, Kápolnásfalu, Csíkkarcfalva, Székelyderzs, Oroszhegy, Csíkszépvíz, Gyergyószentmiklós, Gyergyóalfalu, Gyergyószárhegy, Homoródalmás, Csíkszentpál, Galambfalva, Parajd, Csíkszentsimon, Madéfalva, Siménfalva.

Előbbieknél november elsejéig, utóbbiaknál november 3-áig engedélyezett:

A zöld zónában,

1,5 ezrelék alatt maradtak: Etéd, Szentábrahám, Bélbor, Tusnádfürdő, Borszék, Csíkcsicsó, Csíkszentgyörgy, Gyergyóholló, Korond, Csíkkozmás, Gyergyóditró, Csíkszentlélek, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Homoródszentmárton, Csíkrákos, Gyergyóremete, Székelyszenterzsébet, Csíkszentdomokos, Gyergyósármás, Máréfalva, Újszékely, Gyergyóvárhegy, Gyergyóújfalu, Maroshévíz, Gyergyótölgyes, Kányád, Székelyvarság és Vasláb települések.

Ezeken a településeken a sárga kategóriánál felsorolt rendelkezések érvényesek, azzal a különbséggel, hogy a rendezvényeken, vendéglátóhelyeken a maximális résztvevőszámnak, vendégnek az 50 százaléka lehet jelen.

Egész Hargita megyére érvényes

A köztéri gyülekezés létszámát 100 főben korlátozták, kötelező a maszkhordás, a kézfertőtlenítés, egyméteres távolság betartása. Tilos azonban hat főnél nagyobb csoportokban közlekedni az utcán, ha a csoporttagok nem tartoznak egy családhoz.

A szabadtéri rekreációs és sporttevékenységeket különböző háztartásokból legfeljebb tíz személy részvételével engedélyezik. A kültéri fürdőhelyek, kezelőközpontok, illetve a sport- és fitnesztermek nyitva tarthatnak a rájuk vonatkozó szabályok betartásával. 

A profi sportolók továbbra is járhatnak a sportbázisokba, uszodákba és edzőtáborokba, a megfelelő szabályok mellett (zárt térben 7 méteres távolságtartás). A sportrendezvényeket csak közönség nélkül tarthatják meg.

A vallásos tevékenységek, például az istentiszteletek továbbra is megengedettek, az érvényes egészségügyi szabályok betartásával, de zarándoklaton, búcsún csak a helyiek vehetnek részt. Ebből következik, hogy a személyszállítás is tilos ezekre a helyszínekre.

Az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, évfordulókat és más magánjellegű ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken tilos. Raed Arafat államtitkár kedd esti nyilatkozata értelmében a templomi ceremónián is legtöbb 16 személy vehet részt.

A felnőttképzést (tanfolyam, workshop) beltéren legfeljebb 25 személy, kültéren 50 személy részvételével és az egészségügyi szabályok betartásával engedélyezik.

A bárok, klubok és szórakozóhelyek működését felfüggesztik, akárcsak a beltéri játéktermekét, játszóházakét, úszómedencékét. 

Belépés előtt kötelező a hőmérés, a kézfertőtlenítés azokon a nyilvános helyeken, amelyek továbbra is nyitva tarthatnak (üzletek, intézmények).

A rájuk vonatkozó szabályok betartásával nem kell bezárniuk: a fogászatoknak, a szerencsejátékkal, személyi gondozással és szállásadással foglalkozóknak, a fitnesztermeknek, gyógyfürdőt, kültéri úszómedencét, működtetőknek, illetve a közös irodahelyeknek sem.

A tanintézményekre a már korábban ismertetett forgatókönyvek érvényesek, a legfrissebb rendelet itt olvasható. Ha hét napon belül 3 fertőzést igazolnak egy diákszállón, az adott épületet 14 napra bezárják. Azoknak a diákoknak, akiknek nincs lehetőségük hazautazni, a tanintézménynek biztosítania kell az elkülönítésüket és az étkeztetésüket.

A köz- és magánszférában is fel kell mérniük az alkalmazóknak a távmunka vagy az otthoni munka lehetőségét, különben legalább két csoportban, egy óra eltéréssel kell megoldaniuk a munkába érkezést és a távozást.