Megint lövik a varjakat, szarkákat, csókákat

Folytatódik az augusztusban elkezdett csóka, dolmányos varjú és a szarka állományok gyérítése, értesítik a székelyudvarhelyieket Facebook-oldalukon a hivatal munkatársai.

A vadásztársulat kedden 19 órától kezdi az újabb akciót. Egyszerre több helyszínen is ott lesznek: a kórháznál és az azzal szembeni negyedben, a Bethlen negyedi parknál, az Építők utcában – a Diablo pizzériától lefele – és a tűzoltóság háta mögötti részen, pontosított megkeresésünkre Mărmureanu–Bíró Leonard, a vadásztársulat vezetője.

Mărmureanu–Bíró még augusztusban azt nyilatkozta portálunknak, hogy a kilövési akciókat akkor hagyják abba, ha meggyőződtek róla, hogy a madarak elhagyták a lakótelepeket, ezt most is megerősítette: „ezentúl folyton (fognak gyéríteni – szerk. megj.), nem érdekel, ezért vagyunk felfogadva, ha valaki jobb ötlettel áll elő, akkor állunk elébe”. Eddig vegyesen 27 madarat lőttek ki, és az augusztusi gyérítés után azt tapasztalták, hogy nagyjából egy hétig be sem jöttek a városba a madarak, a kórház tetején voltak páran, de onnan lennebb nem mertek jönni.

Az akcióra azért van szükség, mert a madarak, amellett, hogy zajosak és ürüléket, bűzt hagynak maguk után, a mezőgazdaságban is kárt tesznek, nyilatkozta ugyancsak augusztusban a vadásztársulat vezetője. A Székelyudvarhely területén élő dolmányos varjak, a szarkák és a vetési varjak vadászok általi kilövését a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium engedélyezte júniusban, a hivatal a vadásztársulattal májusban kötött szerződést.

Kiemelt kép forrása: Unsplash