Megint három szakaszra osztanák a tanévet

Bejelentette a következő tanév szerkezetét szerda este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, írják az Edupedu oldalán.

A fő változás az eddigiekhez képest az, hogy nem félévekre osztanák a tanévet, hanem három szakaszra: a miniszter szerint ugyanis „természetellenes” a félévekre osztás mindaddig, amíg két fix vakáció van (a téli és a húsvéti).

Eszerint az első évharmad 14 hetes lesz, szeptember 5-től december 21-ig, a második 12 hétig tartana 2023. január 9. és április 6. között. A harmadik jóval rövidebb, 8 hetes lenne, április 19. és június 16. között. A szakaszok értékeléssel zárulnak majd, mondta el az oktatási miniszter az AlphaNewsnak adott telefonos interjúban, azt még meglátják, melyek a legalkalmasabb értékelési típusok, de „az biztos, hogy valamit változtatni kell”. A Sorin Cîmpeanu által javasolt szerkezetet az Edupedu naptár formájában is közzétette.

Még több vakációt mindenkinek!

A trimeszterekre bontás mellett egy másik újdonság, hogy őszi vakáció nem csak az óvodásoknak és általános iskolásoknak járna, hanem a nagyobbaknak is: ez október 24–30. között lenne. Szintén új, hogy februárban is lenne egy „sívakáció”, aminek visszavezetéséért korábban petíciót is indított a sífelvonókat működtetők országos egyesülete.

A téli vakáció két és fél hetes lenne, december 22-én kezdődne, és 2023. január 8-án érne véget, a tavaszi pedig majdnem kéthetes lesz, április 7–18. között.

A Tanulók Országos Tanácsa ugyanakkor azt szeretné, ha június első péntekén érne véget a tanév, ezt azzal indokolják, hogy a legtöbb intézményben nincs légkondicionáló, ez pedig a nyári időszakban sokuknak kellemetlenséget okoz. Az is fontos szerintük, hogy a tanév szerkezete „kiegyensúlyozott” legyen, vagyis a különböző szakaszokat megközelítőleg egyenlő számú hetekre osztják.

A kiemelt kép illusztráció