Megint bírálta Novák Katalint a román külügyminisztérium

A román külügyminisztérium és a PSD elnöke is kifogásolja Novák Katalin magyar köztársasági elnök erdélyi magánútjával kapcsolatos nyilatkozatait. Novák a csíksomlyói búcsún vett részt szombaton, majd vasárnap Sepsiszentgyörgyön a református elemi iskola új épületrészének átadásán és a Szilvássy Caroláról elnevezett idősotthon átadó ünnepségén.

Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”, beleértve a magyar köztársasági elnök Facebook-oldalán közzétetteket is – tájékoztat az Agerpres.

Novák Facebook-oldalán a csíksomlyói búcsút követően jelent meg egy videó, amelyben a székely himnusz egy része hangzik el, címében pedig a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország elnöke – ez üthette ki a biztosítékot.

A külügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint az ehhez hasonló nyilatkozatok szembemennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt román-magyar együttműködési szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

A Mandiner kérésére a magyar elnöki hivatal hétfőn reagált a bukaresti külügyi tárca kritikára:

A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!” – válaszolta a portál megkeresésre a hivatal.

Ciolacu is félti Erdélyt

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt és a román képviselőház elnöke, a miniszterelnöki szék várományosa egyenesen revizionistának nevezte Novák Katalin gesztusát. Cioacu hétfőn dél körül a következő szöveget posztolta a Facebook-oldalán:

 

Határozottan visszautasítom Novák Katalin magyar köztársasági elnök asszony gesztusát, aki egy romániai vallási zarándoklat során teljesen elfogadhatatlan, revizionista kijelentéseket tett Erdélyről. 

Az egész világ megtudta, hogy a román toleráns nép, amely tudja, hogyan kell vendégeit szeretettel fogadni. De mindennek vannak határa! A románok nem fogják tovább tűrni, hogy egy magyarországi közméltóság hazánkba jöjjön és ilyen kihívó, társadalmi feszültségeket generáló kijelentéseket tegyen! 

Mi normális kapcsolatot akarunk a szomszédos országgal, de ez nem jelenti azt, hogy hallgatnunk kell az ilyen botrányos helyzetekben. 

Novák asszony, ne aggódjon! Isten soha nem fogja megengedni, hogy Erdélynek más sorsa legyen, mint ami románok millióinak vérével íródott: a román nemzet lelke marad örökké.”

Nem ez az első alkalom, hogy Novák szerepvállalása feszültséget okozott Romániában: első, köztársasági elnökként tett magánlátogatását az AUR-vezér George Simion és Klaus Iohannis is bírálta, illetve a nagykárolyi Kölcsey-szobor avatáson kifütyülték.