Megint balhé van az Úzvölgyében

Alig bontották el június végén az illegálisan felállított betonkereszteket az úzvölgyi temetőben, a Calea Neamului (ford.: Nemzet Útja) Egyesület szervezésében szombaton, július 8-án máris százötven fakeresztet állítottak a helyükre

Fotók: BELICZAY LÁSZLÓ/maszol.ro

A Calea Neamului „szélsőséges nacionalista csoport” a betonkeresztek eltávolítását elrendelő bírósági végzést semmisnek tekintette, és bejelentette különféle közösségi média felületeken, hogy ezúttal nem 50, hanem 150 keresztet állítanak fel – olvasható a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hírlevelében.

Pénteki Facebook-bejegyzésében Mihai Tîrnoveanu, a csoport vezetője azt írta, jogos a 150 kereszt felállítása, hiszen dokumentumok bizonyítják, hogy 148 román hőst temettek el a temetőben. Az Agerpresnek nyilatkozva azt állította, hogy egy 1985-ből és egy 1988-ból származó irat is bizonyítja, hogy az úzvölgyi sírkertben román katonákat is eltemettek. “Ezek nem cetlik vagy kifestősök, hanem a román hadsereg iratai, melyeket a román védelmi minisztérium bocsájtott ki abban az időszakban” – mondta.

Korábban sem történészek, sem a román hatóságok nem erősítették meg, hogy az első és második világháborúban elesett román katonákat az úzvölgyi temetőben helyezték volna örök nyugalomra.

Ugyanakkor azt is megjegyezte Facebook-on, hogy a fakereszteket a felállításuk után is lehet engedélyeztetni, az előzetes engedély beszerzése túl sok időbe telne. Később az Agerpresnek mást nyilatkozott, mégpedig azt, hogy a keresztek felállítása nem törvénytelen, mivel ezek nem építmények, nem szükséges építkezési engedély a kihelyezésükhöz. 

Bár szombaton jelentős volt a hatósági jelenlét, 

sem a rendőrség, sem a csendőrség nem lépett közbe az úzvölgyi eseményen, pedig a szabályok előre eltervezett megszegése, illetve szítás, rongálás és birtokháborítás miatt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke előzőleg feljelentette Tîrnoveanut, a Calea Neamului Egyesület vezetőjét – közölte a Hargita megyei önkormányzat.

A Maszol tudósítója szerint a helyszínen jelenlévő rendvédelmi szervek nem avatkoztak közbe, amíg a résztvevők két nagyteljesítményű fúrógéppel és kézi erővel is ásták a gödröket a keresztek megerősített talapzatának. A Hargita megyei rendőrszóvivő, Maria Plumbu telefonon azt mondta a Maszolnak: a szombati úzvölgyi események a Hargita Megyei Csendőrség hatáskörében zajlanak, a rendőrség képviselői csak azért vannak a helyszínen, hogy biztosítsák a csendőrség munkáját.

Marian Stan csendőrkapitány tájékoztatása szerint pedig a Calea Neamului rendelkezett engedéllyel – de azt nem tudta, hogy kitől –, illetve hogy meglátásuk szerint nem történt szabálysértés a Calea Neamului rendezvényén. Ők azért vannak ott, hogy biztosítsák „a rendet” és a résztvevők épségét, ez pedig maximálisan teljesül szerinte. „Ha történik valami törvényellenes, akkor azt utólag kivizsgáljuk és a felelősöket megbüntetjük” – jelentette ki.

Újabb perek?

Az MTI még az esemény előtt megkereste Birtalan Sándort, Csíkszentmárton polgármesterét – amelynek területén a katonatemető is található – aki akkor azt mondta: a székelyföldi község lakói nem készülnek Úzvölgyébe, nem kívánnak reagálni a provokációra. „Bízunk a román igazságszolgáltatásban, és abban, hogy a csendőrség, rendőrség teszi a dolgát” – jelentette ki. Utólag Birtalan közölte: a község területén található temetők szabályzatának megszegésére hivatkozva készülnek feljelentést tenni. A Calea Neamului szervezet aktivistái ugyanis megszegték ezt, amikor szombaton behatoltak a sírkertbe, és illegális keresztállításba kezdtek – olvasható a Maszolon.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tűrhetetlennek tartja és elítéli ezt az általuk gyalázatosnak mondott cselekedetet, továbbá mindenben támogatja Csíkszentmárton önkormányzatát, hogy kezdeményezze a törvényes rend visszaállítását – olvasható a párt hétfőn közzétett állásfoglalásában.

Ugyancsak hétfőn, közleményeben reagált az Erdélyi Magyar Szövetség: a rendelkezésre álló – fényképes és videós – bizonyítékok összegyűjtését követően feljelentést tesznek a szombati “temetőgyalázás” résztvevői, szervezői és támogatói ellen. Minden olyan terv, amely ezen eredeti állapot megváltoztatására törekszik, jogellenes és történelemhamisításnak minősül. Épp ezért továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk azt az alkut, melyet Borboly Csaba és George Simion, a magyarellenességéről ismert AUR-vezér is támogat, amely szerint az úzvölgyi temetőben helyet kell biztosítani egy közös, »más nemzetek« hősei előtt is tisztelgő emlékműnek (…)” – fogalmaztak.

A már említett pénteki Facebook-bejegyzésében Tîrnoveanu is kilátásba helyezte, hogy ha a magyar fél megtámadja a bíróságon a keresztek felállítását, akkor ők is jelentik a magyar katonák emlékére kihelyezett fakereszteket, amelyeknek szerinte szintén nincs semmiféle engedélye. Az Agerpres szerint Tîrnoveanu a román védelmi minisztériummal folytat tárgyalást jövő héten, és az úzvölgyi katonatemetőben szombaton felállított 150 fakereszttel létrehozott “román parcella” hivatalossá tételét kéri.