Megint a román miatt véreztek el a legtöbben az érettségin 

Fotó: Tóth Hunor

Hétfőn, július 3-án még déli 12 óra előtt megjelentek a 2023-as érettségi eredményei a bacalaureat.edu.ro weboldalon. A román vizsga fogott ki idén is a legtöbb tanulón a városban és a megyében. Színtízes sem a városban, sem a megyében nem volt. 

A városban 

összesen 634 diák iratkozott be az érettségire, közülük 383-nak sikerült, ez 60,41 százalékos sikerességi arányt jelent. Ez 6 százalékkal jobb, mint 2022-ben.

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumból 60 tanuló érettségizett az idén, és héttel többnek, mint a tavaly, azaz 50 tanulónak sikerültek a vizsgái. Ez 83,33 százalékos átmenési arányt jelent, ami  11,73 százalékkal jobb, mint a 2022-es eredmény. A sikertelenül vizsgázók egyikének a hatos média nem jött össze, nyolcan románból buktak, egy személy a románt, mateket és anatómiát is újra kell majd írja. A legjobban érettségiző diák átlaga 9,55 lett, ezzel az eredménnyel 0,2 százalékkal beelőzte a tavalyi legjobbat. Városszinten 2023-ban ez a második legnagyobb jegyátlag.

A Marin Preda Elméleti Líceumból 75 diák iratkozott érettségire, közülük öten nem jelentek meg az érettségi egy vagy több napján és 30 diákot elvágtak. Ez azt jelenti, hogy hogy a tanulók 53,33 százaléka ment át, ami szinte 13,26 százalékkal rosszabb arány, mint a tavalyi. Itt a sikertelenül vizsgázókon mindhárom tantárgy kifogott, többen egyikből sem kapták meg az átmenőt. A legjobban teljesítő diák médiája 0,02 ponttal maradt le a tavalyi legjobbtól – a városban neki volt az ötödik legmagasabb a médiája –, 9,51 lett az átlaga. 

A Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolából 64-en iratkoztak be a vizsgákra, öten nem jelentek meg, mindössze húszan örülhetnek a sikeres érettségi miatt. Így a Palló átmenési aránya 31,25-re csökkent a tavalyi 46,42 százalékról. Ötnek a hatos átlag nem lett meg, a többieken a román fogott ki, és sokan kell újravizsgázzanak történelemből is. A legjobban teljesítő diák átlaga 8,45 lett, ez jelentős csökkenés a tavalyi legjobb 9,10-hez képest. 

A Benedek Elek Pedagógiai Líceum 55 érettségizőjéből csak egyetlen egy diákot vágtak el, akárcsak a tavaly. Ez 98,18 százalékos arányt jelent, ami a városi legjobb eredményt jelenti. Az egyetlen sikertelenül érettségizőn a román vizsga fogott ki, ő előző évfolyamos érettségiző, az idei évfolyamot tekintve 100 százalékos volt az átmenési arány az iskolában.. A legnagyobb média a Pedában 9,53, ez 0,05 ponttal több, mint a tavalyi legjobbnak. Ez volt városszinten a harmadik legmagasabb jegy, az iskola közösségi médiában megjelentetett tájékoztatása szerint Varró Szabolcs volt az, akit mi a Lógj velünk! programunk tavalyi résztvevőjeként ismerünk. Három tantárgyból is tízest kapott, a román 8,15 lett. 

Az átmenési arányokat a vizsgákra beiratkozott összes diák (idén és korábban végzett, a nem megjelenteket is beleértve) számából számoltuk ki.

A Bányai János Műszaki Szakközépiskolából 50-en jelentkeztek, 12-en mentek át, 24 százalékos az átmenési arány, ami a tavalyi duplája. Ketten minden vizsgát, egy a románt hagyta ki, egy diáknak nem lett meg a hatos médiája, a maradék szinte kivétel nélkül a román miatt bukott, de párnak a matek, töri és a biológia sem sikerült. A legjobb média 8,07, ami több mint egy jeggyel nagyobb, mint a tavalyi legjobb. 

Az Eötvös József Szakközépiskolából 75 diák iratkozott a vizsgákra, négyen nem jelentek meg. Sikeresen az idén 10-en vizsgáztak, így az átmenési arány 13,33 százalék, ami 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly. Itt is a román volt a mumus, de a többi tantárgyakból is vágtak el tanulókat. Itt a legnagyobb média 7,27 volt, ami jelentős csökkenés a tavalyi 8,67-hez képest.  

Tavalyhoz hasonlóan a Kós Károly Szakközépiskolából 100-an jelentkeztek érettségire és 57 diák járt sikerrel. Ez 57 százalékos átmenési arányt jelent, ami 0,3 százalékkal rosszabb, mint egy éve. Itt is a román jelentette a legnagyobb nehézséget, matekből négy diák dolgozata nem lett átmenő. Itt a legjobban teljesítő diák átlaga tavaly 8,81 volt, az idén a legjobb átlag 8,7 lett.   

A város legmagasabb médiája egy gimis diáké, 

9,56, alig-alig, de lekerülte a refis és pedás legjobbat. Ő is 3 tantárgyból tízest kapott, románból 8,25 lett a jegye. A tavalyi legjobb média is gimis diáké volt, 9,57, azelőtt egy predás diák 9,75-öt, 2020-ban egy gimis 9,87-et írt. A legtöbb jelentkező idén is a Tamási Áron Gimnáziumból volt: 155-en iratkoztak érettségire, közülük ketten nem jelentek meg valamelyik vizsgán. 140-nek sikerült a vizsgája, ez 90,32, ami tíz százalékkal jobb, mint 2022-ben. 

Az elvágott diákok közül egy kivételével mindenki románból fog pótérettségizni, egy diákot matekből és egyet történelemből is elvágtak. 

Székelykeresztúron 

a Zeyk Domokos Szakközépiskolában öt próbálkozó volt, ketten meggondolták magukat, és nem mentek vizsgázni, a maradék három jelentkezőt szinte mindenből elvágták, egyiküknek sikerült csak a magyar. 

A Berde Mózes Unitárius Kollégium 43 jelentkezőjéből hárman végül nem jelentek meg a vizsgán, és 15 diák örülhetett az átmenőnek, a legmagasabb jegy itt 9,51 volt, ami jelentős növekedés a tavalyi 8,72-höz képest. 

Az Orbán Balázs Gimnáziumból 64-en jelentkeztek, egy diák nem jelent meg, és 29-nek sikerült a vizsga, a legnagyobb média 8,98 volt. 

A szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskolából 28-an jelentkeztek, hárman nem jelentek meg, és egy diáknak sikerült az érettségije, a jegye  6,31 lett.

A Korondi Szakközépiskolából 24-en jelentkeztek, egy nem jelent meg és öten mentek át, a legnagyobb média 9,21 volt. A zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Líceumból kilencen vizsgáztak, és egy járt közülük sikerrel, az ő médiája 6,35 lett.  

Hargita megyében 

a vizsgákra összesen 2.119-en jelentkeztek, 69-cel többen, mint 2022-ben. 

56-an meggondolták magukat, és mégsem jelentek meg egy vagy több vizsgán. 1.204 diák kapott hatost vagy annál magasabb jegyet. Ez azt jelenti, hogy a megyében 56,81 az átmenési arány ha az összes diákotot vesszük, ha csak a megjeleneket, akkor 58,4, ha pedig csak az idén végzetteket, akkor 63,8 százalék. 

A megyében egyetlen színtízes sem volt, a legmagasabb média 9,73 volt, egy csíkszeredai és egy gyergyószentmiklósi diáknak is ennyi lett az átlaga, egyikük sem magyar nyelvű képzésen végzett, ahogy az ötödik-hatodik és a nyolcadik helyezett sem érettségizett magyar nyelvből a megyében.

A harmadik és negyedik legmagasabb média is 9,66 volt, csíkszeredai diákok voltak ezeknek is a gazdái. A hatodik és a hetedik helyen a székelyudvarhelyi gimis és refis diákok állnak. A tavaly volt egy színtízes, a negyedik – 9,86 – pedig magasabb volt, mint az idei első. 

Az országban 

91.246-an érték el a 6-os átmenő átlagot, 2.192-vel többen, mint a tavaly – közölte hétfőn az oktatási minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint az idei végzősök közül 87.226-an, a korábbi évfolyamok végzősei közül pedig 4.020-an érettségiztek sikeresen. Ez 72,8 százalékos átmenési átlagot jelent, ha az összes végzős számát nézzük, azaz növekedett a tavalyi 67,8 százalékhoz képest. Az idén végzettek 78,4 százaléka ment át. 

56 vizsgázó eredménye lett színtízes. Román nyelv és irodalomból összesen 511 dolgozatot értékeltek 10-esre, anyanyelvből 179, matematikából 2.036, történelemből 2.568, a választott tantárgyból pedig összesen 3.823 tanuló kapott 10-est.

Az óvások benyújtására hétfőn 18 óráig van lehetőség, elektronikus formában is. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket július 7-én teszik közzé.