Johannis: szükség van a vészhelyzet meghosszabbítására

Szükség van a vészhelyzet meghosszabbítására, jelentette be Klaus Iohannis államelnök kedden, június 9-én. Mivel nincs jelentős csökkenés az új megbetegedések számát illetően, sőt, az elmúlt hétvégén növekedett a számuk, és még mindig 150-en fekszenek az intenzív osztályokon, ezért arra jutottak: nem lehet megszüntetni a vészhelyzetet.

Erről az államfő Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, Virgil Popescu gazdasági miniszterrel, valamint az országos katasztrófavédelem vezetőjével, Raed Arafattal egyeztetett.  A vészhelyzet meghosszabbítása azt jelenti, hogy a távolságtartásra, maszkviselésre, higiéniai előírásokra vonatkozó szabályok továbbra is megmaradnak.

Mivel a napi új megbetegedések száma nem csökkent, de nem is nőtt jelentősen az elmúlt napokban,

néhány újabb lazító intézkedést jelentett be az államfő.

Újra kinyithatnak a 15 ezer négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontok, de az ezekben működő éttermek és játszóházak még nem. A privát összejöveteleken is nagyobb lesz a megengedett résztvevők száma, maximum 20 fő részvételét fogják engedélyezni beltérben, és 50 fő részvételét szabadtéren. Az államfő hangsúlyozta, magánjellegű és nem nyilvános rendezvényekről van szó.

Megnyithatnak a magánóvodák és -bölcsődék, és tarthatók afterschool jellegű foglalkozások is. A fitnesztermek is nyithatnak, bizonyos feltételekkel, amelyeket később az egészségügyi miniszter fog közölni. Ugyanez vonatkozik a szabadtéri strandmedencékre is.

Az otthoni elkülönítés terén is lesznek majd változtatások azon országokból érkezők esetében, amelyekben az utóbbi 14 napban nem haladta meg az ötöt az egymillió lakosra számított új megbetegedések száma, de erről nem árult el többet az államfő.