Meghekkelték a megyét

Képernyőfotó.

Meghekkelték a megyét, írta egy kollégám, majd továbbította az e-mailt, amelyet Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, a megyei tanács alintézménye címéről küldtek neki február 6-án, és amelyben arra biztatják, hogy fektessen be kriptovalutába.

„Örömmel közöljük hírlevelünk e heti számát, amely tele van a kriptovaluták világának legújabb és legizgalmasabb fejleményeivel”, vezeti fel a mail, majd közli az örömhírt, miszerint az Active Chain mostantól a Gemini listán szerepel, amely egy kriptovaluta kereskedési szolgáltatás, lényegében egy kriptotőzsde. Nem igazán mozgok otthon a kriptovalutás témában, de a mail egyértelműen az Active Chain reklámja – amelyről nem igazán találni semmit azonkívül, hogy a mail alján látható a logója –, hiszen bőszen hirdeti, hogy a csatlakozással mennyire biztonságos és szabályozott környezetben kereskedhetsz.

A mail ezenkívül egy gyanús linket is tartalmaz a Start Trading (kezdj el kereskedni) szókapcsolatra linkelve, de Instagramról ismerve, hogyan törnek fel egy ismerősöd hirdetésének álcázott linkekkel fiókokat, hogy aztán azokról is újabb linkeket küldjenek további felhasználóknak, nem erőltettem a megnyitását, amikor jelzett a rendszer, hogy nem ajánlja. Elvégre

nem kéne úgy járni, mint a megye.

Cilip Árpádot, a fejlesztési ügynökség igazgatóját keresem azokkal a kérdésekkel, hogy jelezték-e nekik a problémát, tudnak-e róla, van-e nagyobb veszély arra vonatkozóan, hogy hozzáférnek a fejlesztési ügynökség adatbázisához, jelentették-e a hatóságoknak, és mikorra várható, hogy „sikerült kitessékelni a behatolót”.

office@adehar.ro? – kérdezi az igazgató, aki, mint kiderül, Budapesten van „delegációban”. Elég rövidre fogja, megköszöni a jelzést, lehet, a kollégái már tudnak róla, mondja és elköszön. „Tudtunk róla, a kollégák már dolgoznak az ügyön, valószínűleg ez máshol is előfordulhat, 2 faktoros beléptető lesz a megoldás” – írja később az igazgató, miután kérésére írásban kültük el neki fenti kérdéseinket. Mint mondja, ma, február 7-én reggel jelentették a MailerLite szolgáltatónak, aki az adatbázis visszaállításán dolgozik.

Az adatbázishoz tudomásuk szerint már nem fér hozzá a behatoló, igaz, egyelőre ők sem, ennek visszaállítása érdekében folyamatos egyeztetés zajlik a szolgáltatóval.

Amint több, vagy pontosabb információval szolgálhat, jelzést ígért Cilip Árpád.