Meghalt Lukács Antal, volt kórházigazgató

Mintegy 15 évig vezette a székelyudvarhelyi városi kórházat Lukács Antal, aki miatt a fekete zászló lobog.

Több forrásból igazolt információink szerint hétvégén meghalt Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház volt menedzser igazgatója. A székelyudvarhelyi kórház homlokzatán már hétvégén lobogott a fekete zászló. Zörgő Noémi, az intézmény sajtóreferense hétfőn erre vonatkozó kérdésünkre elmondta: Lukács Antal volt főigazgató elhunyta miatt helyezték ki.

Lukácsot előbb a csíkszeredai megyei kórházban ápolták, majd múlt szerdán átvitték a marosvásárhelyi intézménybe, itt vesztette életét – erősítették meg egészségügy-közeli forrásaink. 

Borka-Balás Attila, a székelyudvarhelyi városi kórház ideiglenes igazgatója szombaton kérdésünkre azt felelte: ő is úgy tudja, hogy elődje sajnos távozott az élők sorából, ám jogilag nem tartja helyénvalónak, hogy nyilatkozzon egy olyan személyről, akit intézményében nem kezeltek és már nincs is munkaviszonyban az intézménnyel. Elmagyarázta: Lukács Antal 2021 decemberében kérelmezte a munkaviszonya felbontását a kórházban egészségügyi állapotára és a hatósági felügyeletre hivatkozva annak érdekében, hogy előrehozott nyugdíjazását kezdeményezze, ezt a vezetőtanács jóváhagyta.

Lukács Antal korábban a csíkszeredai megyei kórház gazdasági igazgatója volt, ismereteink szerint 2006-ban nevezték ki a székelyudvarhelyi kórház menedzserigazgatójának, ezt a tisztséget felfüggesztéséig, 2020 decemberéig töltötte be, amikor a DNA eljárást indított ellene egy – a kórházi közbeszerzésekhez kötődő – korrupciós ügy kapcsán, amit cikkünk megjelenése napján, 2022. január 17-én tárgyaltak volna először. Az uh.ro-val folytatott becsületsértési perben épp a múlt hét folyamán kaptuk meg a jogerőre emelt végzést, amelyben portálunknak adott igazat a székelyudvarhelyi bíróság.

Ellentmondásos személyiség volt: voltak, akik tisztelettel és elismeréssel adóztak előtte a városi kórház és járóbeteg-rendelő modernizálása érdekében tett erőfeszítéseiért, és voltak, akik esetében a munkatársakkal való diktatorikus fellépése, népszerűtlennek és jogszerűtlennek tartott intézkedései nyomtak nagyobbat a latban. Már nem az emberi igazságszolgáltatás fog bíráskodni tettei megítélésében. Legyen könnyű neki a föld!