Meghalt a törcsvári kastély egyik tulajdonosa

Fotó: stirileprotv.ro

69 éves korában meghalt Sandhofer Erzsébet, a törcsvári kastély egyik tulajdonosa, I. Ferdinánd román király unokája, Ilona hercegnő lánya – írja az Evenimentul Zilei napilap.

A XIV. században épült várkastélyt Brassó városának tanácsa koronázási ajándékként Zita királynénak adományozta, miután 1916. december 30-án IV. Károly elfoglalta az osztrák-magyar trónt. 1918-ban azonban román fennhatóság alá került, majd 1920-ban a brassói polgármester Mária királynénak ajándékozta, így került a román királyi család birtokába. A királynő viszont leányának, Ilona hercegnőnek hagyta örökségül, aki pedig az osztrák Habsburg családba házasodott – olvasható a Wikipédián.

1948-ban a törcsvári kastély a román állam tulajdonává vált, kifosztották és sorsára hagyták a kastélyt, restaurálása csak 1987-ben kezdődött el. A román visszaszolgáltatási törvény alapján Ilona hercegnő gyermekei a román kulturális minisztériumtól 2009-ben kaphatták vissza tulajdonukat, amelyben múzeum működik.

Bram Stoker híres regénye alapján a popkultúra Drakula gróf lakhelyeként tartja számon, de a vele azonosított Vlad Țepeș havasalföldi uralkodó élete nem köthető ehhez a helyhez.