Rejtély, hogy mitől gyulladt ki a kazán

Szerdán este kigyulladt az Urbana egyik biomasszás kazánja. Megnéztük, mi maradt belőle.
Fotók: Szilágyi István

A Haáz Rezső utcában szerdán este 6 óra tájékán keletkezett a tűz, kigyulladt az Urbana egyik biomasszás kazánja. Szerencsére a tüzet időben észrevették és jelentették a tűzoltóknak, akik másfél óra alatt el is oltották azt – tudtuk meg Hadnagy Gábortól, a távfűtést szolgáltató vállalat igazgatójától.

– Pillanatok alatt történt az egész. 6 óra körül ment át a másik kazánházhoz az egyik emberünk, és akkor még nem volt semmi. Mire visszaért, már lángolt az egész – mesélte az igazgató, aki 7 óra felé ért a helyszínre, amikor javában zajlott már az oltás.

Annyi kár esett, amennyi szemmel is látható: a tetőszerkezet nem égett el teljesen, a fémszerkezet is épnek tűnik, viszont teljesen tönkrement a futószalag, amely a fűrészport szállítja a kazánba, és megkárosulhatott a motor is. A műszaki ellenőrzésre és a kár pontos felmérésére még nem került sor.

A tűz forrását sem tudták biztosra megállapítani, de a rövidzárlat nem is jöhet szóba, hiszen ez a kazán használaton kívül van a hideg szezonban. A gyanú szerint egy eldobott cigarettacsikk okozhatta, de az is rejtélyes körülmények között kerülhetett az utca felőli kerítésen belül, a futószalag aljához, ahol lángra kaphatott a fűrészpor.

– A baleset nem befolyásolja a lakosság meleg vízzel való ellátását, és a jövő nyárig minden bizonnyal sikerül orvosolni a helyzetet – nyugtatott meg az igazgató, akinek tudomása szerint biztosítás is van a felszerelésre. Az viszont rejtély marad mindannyiuk számára, hogy az elkerített részre hogyan kerülhetett nyílt láng.

Megkeresésünkre az udvarhelyi tűzoltóság sem tudott többet mondani: a gondatlanul eldobott cigarettacsikk csupán valószínűsíthető, de nem bizonyított. A becsült kár 50 ezer lejre, a megmentett javak összértéke 180 ezerre rúghat.