Meggyúlt a székelydobói pékség

Fotó: TÓTH HUNOR

Tűz ütött ki július 24-én, valamivel 21 óra előtt a székelydobói pékségben, a székelyudvarhelyi tűzoltóság négy csapata három tűzoltóautóval és egy rohammentővel vonult ki a helyszínre, értesítették a keresztúri és bögözi önkéntes tűzoltókat (SVSU) is. A tüzet sikerült eloltani – tájékoztatott hétfőn késő este a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU)

A tűz a kémény nem megfelelő hőszigetelése miatt keletkezett. A pékség tetőszerkezete égett le, mintegy 180 négyzetméteres területen, a terjedés veszélye nem állt fent, személyi sérülés nem történt, írták. Károsodtak a burgonyafeldolgozó, illetve a sütőhelyiségben a falak és a padló, 300 darab kenyér, egy dupla üvegezésű ablak. Megsemmisült mintegy 650 ezer lej értékű áru, sikerült megmenteni 2.300.000 lejt érő árut – közölte az ISU kérdésünkre.

A tűzoltók előtt megkezdték az oltást

Szigyártó János, a bögözi önkéntes tűzoltóság parancsnoka megkeresésünkre elmondta: este 21 órakor érkezett a riasztás hozzájuk, ők két autóval, 20 emberrel szálltak ki a helyszínre, de már az érkezésük előtt megkezdték az oltást a helyiek. Mire a székelyudvarhelyi és a keresztúri egységek megérkeztek, már nem voltak lángok, magyarázta. Hozzátette viszont, hogy a munka egy része még hátra volt, mivel le kellett bontani, el kellett távolítani a szenes részeket. 

Megtudtuk tőle azt is, hogy egy melléképület tetőszerkezete égett le egy részen, a kenyérsütő kemence fölött, viszont az épület belülről nem sérült. A plafon szigetelése megakadályozta, hogy tovább terjedjen a tűz.

Az önkéntes tűzoltók vezetője szerint „szerencsés” időpontban történt az eset, mivel éppen dolgoztak a pékségben, ezért időben hozzá tudtak látni az oltáshoz, amihez az épület előtti tűzcsap is jól jött. A helyieknek is nagy szerepe volt abban, hogy nem lett nagyobb baj, hiszen mintegy százan voltak a pékségnél, és vödrökkel segítettek az oltásban.

A munkások szerint is „szerencsés” időben történt a tűzeset, mert, ha korábban van, még mindenki dolgozik, ha később, már mindenki alszik és nem lett volna, aki segítsen oltani, de így bőven voltak, még Bétából és Vágásból is. Az ott dolgozók szerint a pékség nem áll le, úgy készülnek, hogy lesz kenyér holnap reggelre. 

Fotós kollégánk is a helyszínen volt, bár ő sem látta már a lángokat, viszont azt igen, hogy rengeteg civil ment segíteni, amit meg is háláltak, az oltás után pogácsával kínálták az embereket.