Megetetnél háromszáz embert?

Fotók: PÁL Edit Éva

50 kilogramm lapocka, 35 kilogramm káposzta, 35 kilogramm hagyma, 15 kilogramm tejföl, 5 kilogramm paprika, 5 kilogramm paradicsom, 1 kilogramm fokhagyma, 25 dekagramm bors – ha valaha 300 személyre készítenél székelykáposztát, jó, ha tudod, ezek kell a kosaradba kerüljenek. 

Finom illatok után kanyarogva pillantjuk meg a Páva étterem konyhájában a séfeket, akik épp az óriási edényekből kanalazzák a káposztát a szintén óriási hungarocelldobozokba helyezett tálcákba. Néhány perc múlva szólnak, megérkezett a kocsi, pakolhatják be a káposztát, hogy időben odaérhessen a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénába

Trucza Adorján, a Páva vezetője és Fazakas Attila, a Merkúr és Szuper üzleteket működtető Elan Trio kft. igazgatója elmondják, hétvégén jött az ötlet, hogy az áprilisi Ezeregy meleg ebédhez hasonlóan újra „egyet főzzenek”, és segítsék „azokat a szerencsétlen embereket, akik fedél nélkül maradtak” a csíksomlyói tűz miatt. A Merkúr adta az alapanyagot, a Páva elkészítette, 300 adaggal készültek a sportcsatnokban tartozkodó mintegy 260 rászorulónak és 30 önkéntesnek. Az alapanyaggal és a munkával együtt az ebéd 2.500-3.000 lejbe került, fejenként 10 lejjel kell számolni, ha valaki más is ebéddel támogatná őket, válaszolja a kérdésünkre Trucza. 

Közben elindul a kocsi Csíkszeredába, hogy mi fog ott történni, a szervezőktől tudjuk meg: csatlakozik a Harmopan adománya is, 130 kenyér, majd a helyszínen az önkéntesek és az ottani Merkúr munkatársai segítenek az étel szétosztásában. 

Udvarhely adakozik

Kedden a városháza is átadta az általa gyűjtött adományokat: amik főként egyszer használatos evőeszközöket, szalvétákat, pelenkákat, WC-papírt és tisztálkodási szereket tartalmaztak. Az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ), valamint az Udvarhelyszéki Vendéglátósok Szövetsége is jelentős adománnyal támogatta a romatelepről az Erőss Zsolt Arénába került rászorulókat, áll a városháza tájékoztatójában. 

A helyszínen őket Sógor Enikő csíkszeredai alpolgármester fogadta, aki arról számolt be, hogy mindenkit teszteltek, és az elmúlt napokban mindenkinek születési bizonyítványa és személyazonossági igazolványa lett. 

A napi program is kialakult, folyamatosan foglalkozások, szervezett tevékenységek folynak, adományokkal sem állnak rosszul: a következő napokra elegendő mennyiség áll rendelkezésre mind élelmiszerből, mind egyéb, a napi ellátáshoz, tisztálkodáshoz szükséges termékből, tette még hozzá. 

A Vár utca 4. szám alatt továbbra is fogadja a SIC Alapítvány a támogatásokat. Aki pedig pénzzel szeretne hozzájárulni a csíksomlyói bajbajutottak támogatásához, az csatlakozhat a Gyulafehérvári Caritas adománygyűjtéséhez.

A banki átutaláshoz szükséges adatok:

– RON: RO33 RNCB 0152 0163 3253 0001

– EUR: RO30 RNCB 0152 0163 3253 0055

– HUF: RO82 RNCB 0152 0163 3253 0089

– Swift: RNCBROBU

– Bank: Román Kereskedelmi Bank (Banca Comercială Română)

– Kedvezményezett (Beneficiar): Caritas Alba Iulia Asistenta Medicala si Sociala

– Adószám (CIF): 15070152