Megeshet, hogy hamarosan más szabályok lesznek érvényesek az oltatlanokra

A miniszterelnök kötelezővé tenné az állampolgárokkal érintkező közalkalmazottak beoltását vagy rendszeres tesztelését, írják az Agerpresen.

Florin Cîţu szombaton nyilatkozott erről Botoşani-ban. Elmondta, hogy személyes véleménye szerint nem csak az egészségügyi dolgozók, hanem a pedagógusok, illetve a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium számára is kötelezővé kellene tenni a koronavírus elleni oltást vagy a rendszeres tesztelésüket.

A kormányfő közölte, hogy ezt az intézkedést javasolni fogja a kormánypártoknak. „Meglátjuk, hogy a szakemberek véleményének függvényében milyen formában fogadja el a koalíció a javaslatomat. (…) Mindenesetre úgy vélem, hogy az állampolgárokkal érintkező közalkalmazottak esetében felelősen kellene eljárnunk” – fogalmazott Cîţu.

Szintén szombaton ezzel kapcsolatosan Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter kijelentette, hogy véleménye szerint az államnak nem kell fedeznie a COVID-19-vel kapcsolatos vizsgálatok költségeit azoknál a személyeknél, akiknek lehetőségük van az ingyenes oltásra, de nem élnek vele. Azzal érvelt, hogy esetükben az egyéni döntés más embereket is érint, például a krónikus betegeket, akiknek nehézséget okozhat az, hogy nem lesznek szabad helyek a kórházakban, mert elfoglalták őket a koronavírussal fertőzött, be nem oltott személyek. Emlékeztetett, jelenleg ingyen biztosítja a tesztelést az állam a koronavírusos fertőzés tüneteit mutató személyek, a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók, a COVID-betegekkel érintkezők, az iskolában a diákok, illetve a kórházak nagy részébe beutaltak esetében.

Az egészségügyi miniszter azt is kijelenette, ha az koronavírusos megbetegedések száma továbbra is nő, és korlátozásokra lesz szükség, akkor ezek nem fognak a már beoltott személyekre vonatkozni, hozzátette, proritás lesz, hogy az iskolák csak végső esetben zárjanak.

Kiemelt kép: ILYÉS Zalán