Megelőznék az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket

Jóvá hagyta szerdán a kormány az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésével és ellenőrzésével foglalkozó országos bizottság létrehozását, írja az Agerpres.

A bizottság célja a romániai egészségügyi intézményekben, illetve a rászoruló felnőttek számára fenntartott bentlakásos központokban bekövetkező, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése, diagnosztizálása és kezelése.

A bizottság feladata lesz kidolgozni, koordinálni és ellenőrizni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorítását célzó intézkedéseket, és az ilyen fertőzések megelőzéséről való széleskörű tájékoztatásra vonatkozóan országos tervvel kell előállniuk.

A bizottságban képviselteti magát az egészségügyi minisztérium, a Közegészségügyi Intézet, a védelmi tárca, a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, az Országos Börtönigazgatóság, a szállításügyi tárca, a Román Hírközlési Szolgálat, a Román Akadémia, a munkaügyi és társadalmi szolidaritási minisztérium, a romániai megyei önkormányzatok, illetve a romániai települések érdekvédelmi szervezetei, az ők munkájukat 10 szakértő segíti.

A bizottság alapszabályzatát az egészségügyi minisztériumnak kell kidolgoznia, majd a testület első ülésén kerül bemutatásra.