Megdöntötte egyéni legjobbját a veteránok világbajnokságán

A finonnországi – Helszinkitől 180 kilométerre fekvő – Tampere városban szervezték a veterán atléták világbajnokságát június 29.– július 10. között.

A veteránok elitje vett részt a versenyen, több ezer atléta, akiknek a részvételét az utóbbi évek eredményei alapján a saját országuk szakszövetsége jóváhagyta. Köztük Nagy Elemér is, a székelyszentkirályi Szent István Általános Iskola testnevelés tanára, akinek a Román Atlétika Szövetség az országos és nemzetközi eredményei alapján adta meg a kvótát 3.000 méteres akadályfutásra, hisz ebben a számban eddig minden országos bajnokságon érmet szerzett, míg 2019-ben a Balkán-bajnokságon aranyérmes lett.

Fotók: Nagy Elemér személyes archívuma

Elemér fő célja az volt, hogy versenyszámában 12 perc alatt teljesítse a távot, és sikerrel is járt. Eddigi egyéni legjobbja 12 perc 6,13 másodperc volt, amit a tavalyi országos bajnokságon futott, most viszont sikerült 11:52,91 perc alatt lefutnia a versenyt, ez kilométerenként majdnem 3 perc 58 másodperces átlagot jelent.

Néhány adat az akadályfutással kapcsolatban

A 3.000 méter alatt 35 akadályt kell átugrani, ebből összesen 7 akadály vizesárok. Egy 400 méteres körben 5 akadály van, 80 méterenként, ebből egy vizesárok. Az akadály magassága 91,4 cm, szélessége pedig 396 cm. A vizesárok hossza és szélessége egyaránt 366 cm.

„Nagyon kimerítő futás volt, a célbaérés után néhány másodpercig a rosszullét környékezett, de szerencsére hamar elmúlt. A nagy iramot az is jelzi, hogy a pályaversenyek után nem szokott izomlázam lenni, most második alkalommal fordult elő, hogy két napig éreztem a verseny ezen utóhatását” – írja beszámolójában a versenyző, így taglalva tovább a veterán világbajnokság színvonalát:

Egetverő volt, nagyon keményen felkészült atléták érkeztek ide. Az idősebb korosztályokban is úgy sprinteltek, közép és hosszútávot futottak, ugrottak és dobtak az atléták, hogy azt sok-sok fiatalkorú atléta is megirigyelhetné. A férfiak 45 és 49 év közötti korosztályában a 100 méteres sprintet például 11,43 másodperccel nyerték, vagy a 40-44 éves korosztályban a távolugrás hatodik helyezettje 5,60 métert ugrott.

Elemér az egyéni csúcsának megdöntése mellett is jó tapasztalatokkal gazdagodott Tamperében, ahol leírása szerint a rendezők nagyon kitettek magukért a magas színvonalú szervezéssel, szakmai hozzáértésükkel és kedvességükkel. A világbajnokság, ahogy akármely verseny legszebb hozadéka az, hogy sok kedves atlétát lehet megismerni, ő is többféle nemzetiségű atlétával ismerkedett meg Tamperében.

Következő célja jól szerepelni az országos bajnokságon, és szeptemberben a Balkán-bajnokságon.