Megbüntették az Electricát a késve kibocsátott számlák miatt

A késve kibocsátott számlák miatt 20 ezer lejre bírságolta a Dél-Munténiai Fogyasztóvédelem az Electrica Furnizare Rt.-t Prahova megyében, írja az economedia.ro portál. Az ellenőrök megállapították, hogy az Electrica nem tartotta be a szerződésekben szereplő, a számlázásra vonatkozó előírásokat, sőt az előző ellenőrzés során elrendelt intézkedéseket sem foganatosította, nem bocsátotta ki 15 napon belül az elmaradt számlákat.

Az Electrica Rt. válaszában arra hivatkozik, hogy nem tudták az informatikai rendszerüket a megváltozott törvénykezéshez igazítani.

Hasonló szabálytalanságok miatt valószínűleg minden megyében meg lehetne bírságolni az Electricát, ugyanis a számlákat Székelyföldön is több hónapos késéssel kapják a fogyasztók.

Részletfizetést és haladékot kérhetnek

azok, akiknek önhibájukon kívül, egyszerre számláznak ki több havi fogyasztást a clienti@electricafurnizare.ro e-mail címen, áll az Electrica fogyasztóvédelemnek írt válaszlevelében, melyet a fogyasztóvédelem tett közzé a Facebook-oldalán.

A fogyasztók azonban azt állítják a kommentszekcióban, hogy olyan későn hagyja jóvá az Electrica Rt. a kérésüket, hogy attól félnek, azalatt levágják az áramszolgáltatást és villany nélkül maradnak. Mások pedig fel vannak háborodva, amiért ezt a lehetőséget az Electrica Rt. nem bocsátja automatikusan a rendelkezésükre, az idősek, vidékiek, internetszolgáltatás és egyéb technikai feltételek nélkül élők ugyanis nem feltétlenül tudnak e-mailt írni, a telefont pedig nem veszi fel a szolgáltató.

Az ebben a helyzetben levő ügyfelek esetében a fizetési határidő is hosszabb, közölte Ion Iordăchescu, az ANPC területi igazgatója Facebook-bejegyzésében, arra azonban nem tért ki, hogy mit is jelent ez pontosan.