Megbukott a kormány

Úgy tűnik, fel volt rá készülve Ludovic Orban és pártja, sőt, érdekében állt a bukás.
Fotó: Inquam / George Călin

A parlament többsége megszavazta a Ludovic Orban vezette PNL-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – számolt be élő közvetítésében február 5-én délután a DIGI24 médiatröszt.

A 423 jelenlévő parlamenti képviselőből 400-an adták le szavazatukat, ebből 261-en a kormány ellen szavaztak, ami jóval meghaladta a szükséges 233-as küszöböt. Mivel a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvénytervezetet felelősségvállalással vitte a parlament elé a kormány, bukásukkal ezt is elvetették.

Az eredményt még az indítványt benyújtó PSD ügyvezető elnöke, Marcel Ciolacu is meglepetéssel fogadta, lenyűgözőnek nevezve azt. Nem is csoda, hiszen a PSD-nek és az RMDSZ-nek csak 228 szavazata volt, így még legalább 5 szavazatra volt szükségük, hogy átmenjen. A szavazás titkos volt, de valószínűsíthető, hogy az ALDE egyes politikusai is megszavazták, ahogy a Pro Románia párt többsége – utóbbit maga Victor Ponta pártelnök jelentette be.

Ciolacu ugyanakkor bejelentette, hogy a PSD nem fog megszavazni egy újabb PNL-kormányt, utalva Klaus Iohannis államelnök korábbi kijelentésére, melyben leszögezte: nem fog mást jelölni Ludovic Orbanon kívül. Csakhogy ezzel is a PNL-t hozzák helyzetbe, mert az alkotmány értelmében a kormánybukást követő két sikertelen bizalmi szavazás után a parlament feloszlik, és előrehozott választásokat kell szervezni.

Ráadásul úgy tűnik, a PNL előre számolt saját bukásával, ugyanis a szavazást megelőző napon, február 4-én este a kormány 25 sürgősségi rendeletet fogadott el, és közöttük van az előrehozott választásokra vonatkozó szabályozás is. A kétfordulós polgármesterválasztás bevezetése viszont nincs közöttük.

Hogy miért volt olyan fontos az RMDSZ-nek megakadályozni a kétfordulós polgármesterválasztást, és miért nem ellenezte az előrehozott parlamenti választásokat, részletesebben itt írtunk, két politológus bevonásával.