Megbukott a kormány, most mi lesz?

Ismétli önmagát a történelem, egymást váltja a két bukott kormányfő?
Fotó: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Miután kedden a kormányból kiváló USR Plus és az ellenzéki AUR támogatásával átment a PSD bizalmatlansági indítványa, Klaus Iohannis államelnök bejelentette: majd csak jövő héten várja kormányalakítási tárgyalásokra a parlamenti pártokat.

Az államfő úgy fogalmazott: időt akar adni az alakulatoknak arra, hogy a vezetőtestületeik meghozzák a „felelős döntéseket”, amelyeket ismertetnek majd a kormányalakítási tárgyalásokon, így csak jövő héten hívja konzultációra a pártokat. Iohannis hangsúlyozta, megoldást kell találni a jelenlegi helyzetre, mivel az országnak kormányra van szüksége.

Iohannis szerint a jelenlegi bonyolult helyzetet éppen a „reformer szerepben tetszelgő cinikus politikusok” által megszavazott bizalmatlansági indítvány váltotta ki – üzent a kormányból kilépő USR Plusnak, amely az államfő pártjának, a PNL-nek hátat fordított.

Az USR csalódottságát fejezte ki

kedd esti közleményében, hogy az államfő csak a jövő héten kezdi el a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamenti pártokkal, és felszólította Klaus Iohannist, hogy „ne húzza az időt”, közvetítsen a válság megoldásáért.

Az USR emlékeztette az államfőt arra, hogy egy kormánytöbbség kialakítására képes miniszterelnök kijelölése az egyetlen módja a jelenlegi politikai válság feloldásának. A párt szerint ez a jelölt nem lehet Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő kormányfő, aki éppen kedden bizonyította be, hogy nem áll mögötte parlamenti többség.

Az USR márpedig nem előlegez bizalmat egyetlen kisebbségi kormánynak sem, csakis olyan kormányt támogat, amelyik felvállalja a szükséges reformokat. Az USR jelenléte egy ilyen kormányban szavatolni fogja a reformok végrehajtását, tette hozzá Dacian Cioloș, újonnan megválasztott pártelnök, aki nem zárta ki a felbomlott koalícióba való visszatérésüket sem, de ebben az esetben az USR ragaszkodik a korábbi minisztereihez.

A volt miniszterelnök azt is leszögezte, hogy pártja nem támogatja egy technokrata kormány felállítását, saját tapasztalatára hivatkozva azzal érvelve, hogy egy szakértői kormánynak korlátozott a mozgástere.

Az RMDSZ szkeptikus

a koalíció helyreállításával kapcsolatban, de meg kell vizsgálni a lehetőségét, mert a a Cîţu-kabinetet megbuktató pártok nem kínáltak alternatívát a kormányzásra, nyilatkozta Kelemen Hunor a válsággal kapcsolatban. Az RMDSZ elnöke a szkepticizmusát az utóbbi napokban történtekre alapozza: „Leváltható ugyan a kormányfő, aki egyben a PNL elnöke is, csakhogy utána vele kell leülni tárgyalni az új kormány megalakításáról. (…) Itt emberi tényezőket is figyelembe kell venni”.

A szövetségi elnök nem zárja ki egy kisebbségi kormány megalakításának lehetőségét, ehhez azonban egy olyan miniszterelnök-jelöltet kell szerinte kormányalakítással megbízni, aki képes legalább fél évre parlamenti támogatást szerezni.

Az RMDSZ küldöttsége részt vesz az államelnök által kezdeményzett kormányalakítási tárgyalásokon, és ha a PSD nem tesz javaslatot koalícióra, akkor a PNL-nek van prioritása. „Ennek a pártnak lenne képessége egy kormánytöbbséget maga mögé állítani, hogy időt nyerjünk, átvészeljük a telet. Természetesen ez azt is jelenti, hogy utána minden alkalommal egyezkednünk kell a kormány támogatásáról” – mondta Kelemen, aki úgy vélekedett, jelenleg nem lehet előre hozott választásokat tartani, de jövőre vagy 2023-ban már van erre esély, mert három évig nehezen maradhat talpon egy kisebbségi kormány.

A PSD viszont nem várna ezzel,

a párt elnöke szerint az előre hozott választások kiírása jelenti a legjobb megoldást a jelenlegi politikai válság feloldására. Marcel Ciolacu kizártnak tartja a tárgyalásokat a Nemzeti Liberális Párttal egy kisebbségi kormány támogatásáról, de azzal a lehetőséggel ő is számol, hogy helyreállhat a 2020-as választások utáni PNL-RMDSZ-USR koalíció. Ez szerinte nem lesz hosszú életű, mert a kormánypártok „két-három hónap múlva úgyis újra összevesznek”.

A PNL-ben látszik a törés

a volt és az új pártelnök táborai között, és ez a kormányfőjelölés kérdésében is jelentkezik.

Ludovic Orban szerint a parlament többé nem szavazhat bizalmat egy Florin Cîţu vezette kormánynak, ez elsősorban az alkotmányos előírásokkal ellenkezne. A politikus arra a tapasztalatára hivatkozott, hogy az első Orban-kormány tavalyi bukása után, egy alkotmánybírósági határozat nyomán a liberálisok nem jelölhették őt újra miniszterelnöknek.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 41 képviselője és szenátora Orbant javasolja miniszterelnöknek. Indítványukat egy kedden közzétett nyílt levélben fogalmazták meg, amiben Florin Cîţu jelenlegi pártelnököt és ügyvivő kormányfőt teszik felelőssé a politikai válság miatt.

A másik, többségi tábornak azonban „eltökélt szándéka” ismét Florin Cîţut javasolni miniszterelnöknek az elnöki hivatalban jövő héten kezdődő kormányalakítási tárgyalásokon – jelentette ki kedd este Lucian Bode belügyminiszter.

Az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozva a PNL első alelnöke elmondta: a párt végrehajtó bizottsága már döntött arról, hogy a jelenlegi ügyvivő miniszterelnök alakítson új kormányt, és ezt már csak az országos elnökségnek kell jóváhagynia.

Agerpres