Megáll az eszed a parkolástól?

Fotó: Szabó Apor | uh.ro

Június 19-én, szerdán dől el az az országos voksmeccs, amelyből akár egy udvarhelyi projekt is győztesen kerülhet ki, és így jó eséllyel megvalósulhat. A tét: 45 ezer euró, amiből 84 okos parkolóhelyet hoznának létre a Kossuth utcában – tudtuk meg a városháza honlapjáról.

Az OMV Petrom Țara lui Andrei (András országa) nevű programjába okos infrastrukturális megoldásokat lehetett beküldeni, az udvarhelyi pályázatot Kuthi Lázár villamosmérnök magánszemélyként adta le, Székelyudvarhely polgármesteri hivatala pedig partnerként szállt be, mint a közterület „gazdája”.

– Az volt az elgondolás, hogy ne csak tervvel jöjjek, hanem pénzzel is a megoldáshoz – árulta el megkeresésünkre az ötletgazda, aki bevallotta, hogy nem forradalmian új technológiáról van szó, külföldön, nagyobb romániai városokban is látni hasonló megoldásokat.

Illusztráció a leadott tervekből.

A Kossuth Lajos utca parkolóhelyeit szenzorokkal látnák el, és az utcavégeken elhelyezett ledfalakon folyamatosan frissülne, hogy hány szabad parkolóhely van az utcában, így még a kanyarjelző leütése előtt „el tudjuk dönteni, hogy be akarunk fordulni vagy sem”. Ezzel tehermentesíteni szeretnék a központot „a parkolóhelyért bolyongó autóktól”, és remélhetőleg csökkenne a károsanyag-kibocsátás is, amit a ledfalakra helyezett érzékelőkkel tudnának mérni.

Az udvarhelyi pályázatot beválogatták a legjobb húsz közé, a kategóriájában (közlekedés) egyetlen ellenfele maradt, ez viszont jelentős előnnyel vezet. A szavazatok 20%-ot számítanak a pontozásban, amelyről egy szakmai zsűri fog dönteni június 28-án, miután Bukarestben sor kerül a projektek bemutatására. Szavazni ezen a linken lehet még a nap folyamán.

A rendszerhez szükséges szoftvert az Upon Pillbox tervezte, amelyet az okos házakról ismert, ugyancsak udvarhelyi Geréb Róbert IT-fejlesztő vezet, a villamossági munkát a Kiss Elektropark végezné.