Megalakult a parlament, alakul a kormány is

archív fotó: Gál Előd

A hétfői nap folyamán letették az esküt a december 6-án megválasztott képviselők és szenátorok; házelnököket választottak, és megalakultak a szakbizottságok. Ezzel párhuzamosan megegyeztek a kormányzásra készülő pártok is: a PNL, az USR-Plus és az RMDSZ aláírták a koalíciós dokumentumot, utóbbi pedig nevesítette jelöltjeit a három miniszteri tárca élére.

A képviselőház alakuló ülésén a korelnök, Lucian Feodorov (AUR) elmondta: a mandátumigazoló bizottság 329 képviselő mandátumát hitelesítette, ezek közül 322-en letették az esküt, ezzel hivatalosan is megalakult a képviselőház.

Az alsóházban a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 110, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 93, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) Szövetségnek 55, a Románok Egységéért Szövetségnek (AUR) 33, az RMDSZ-nek 21, a kisebbségek parlamenti csoportjának 18 mandátuma van.

Hétfőről keddre virradóan Ludovic Orbant választotta meg házelnöknek az új képviselőház, 179 támogató és 110 ellenszavazatot kapott. Ellenjelöltjét, Alfred Simonist (PSD) 110 képviselő támogatta szavazatával, és 179-en szavaztak ellene – közölte az Agerpres.

A felsőházban

133 szenátor volt jelen, utolsónak Ion Prioteasa korelnök tette le az esküt, ezt követően megalakultak a pártok felsőházi frakciói:

A felsőház elnökének Anca Dragut, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) Szövetség szenátorát választották hétfő késő este, Dragut 75 szenátor támogatta, 51 ellene szavazott. Ellenjelöltjét, a szociáldemokrata Lucian Romaşcanut 51-en támogatták és 75-ön szavaztak ellene – közölte az Agerpres.

Kizsarolta magának a PSD

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) az alsóház alakuló ülésének bojkottjával fenyegetőzött arra az esetre, ha nem részesül arányosan a különböző szakbizottságok vezetői tisztségeiből. Végül sikerült egyezségre jutniuk a parlamenti pártoknak, számolt be a Digi24.

A PSD-nek összesen 8 képviselőházi és 8 szenátusi szakbizottság vezetői funkciót sikerült megszereznie, köztük szerepel a képviselőház szállításügyi, gazdasági és mezőgazdasági bizottsága, valamint a szenátus külpolitikai, egészségügyi és európai ügyekért felelős bizottsága.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 5 képviselőházi és 6 szenátusi bizottságot vezet, például a képviselőház költségvetési, egészségügyi és védelmi bizottságát, vagy a szenátus igazságügyi, tanügyi és kulturális bizottságát.

Az USR-PLUS-ra 4-4 bizottságot bíztak az alsó- és a felsőházban, a Románok Egyesítéséért Szövetségre (AUR) 2-2 bizottságot, köztük a képviselőház esélyegyenlőségi, azaz a nők jogaival is foglalkozó, valamint az alkotmányossági kérdésekben illetékes bizottságát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) összesen három bizottság vezetői funkcióját adja: a képviselőház külpolitikai bizottságáét, illetve a szenátus adminisztrációval és környezetvédelemmel foglalkozó bizottságáét. A képviselőház emberi jogi bizottságának vezetője a nemzeti kisebbségek képviselői közül kerül ki.

Készen állnak a kormányzásra

Ugyancsak hétfőn, december 21-én sikerült megállapodnia a 2020-2024 közötti közös kormányzásról az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A megállapodást Ludovic Orban PNL-elnök, Dan Barna és Dacian Ciolos, az USR-PLUS társelnökei és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke írta alá hétfőn a parlamentben. Vállalták, hogy politikai pártváltással nem módosítják a megszületett parlamenti többséget, nem fogadnak be a szervezeteikbe más politikai párt színeiben mandátumot nyert képviselőket. A megállapodás teljes szövege magyarul itt elérhető.

A parlamenti voksok 56 százalékára számító jobbközép koalíció Florin Cîţu (PNL) jelenlegi pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást az államfőtől. Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokat december 22-ére, keddre hívta konzultációra a miniszterelnök-jelölt nevesítése céljából.

Az RMDSZ emberei

A Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) egyhangúlag megszavazta az RMDSZ kormányzati szerepvállalását, a PNL-vel és az USR-PLUS-szal kötött koalíciót. Az RMDSZ-nek egy tárca nélküli kormányfő helyettese, három minisztere, valamint 12 államtitkára lesz a 18 minisztériumban. A SZÁT megszavazta Kelemen Hunort miniszterelnök-helyettes-jelöltnek, Cseke Attila szenátort közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszterjelöltnek, Tánczos Barna szenátort környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszterjelöltnek, Novák Eduárd biciklis paralimpikont pedig ifjúsági és sportminiszterjelöltnek – írta az RMDSZ közleményében.