Még több Sri Lanka-i pék jöhet az országba

Megduplázta a Romániában 2021-ben újonnan foglalkoztatható, Európai Unión kívüli állampolgárok legmagasabb létszámát szerdai ülésén a kormány, írja az Agerpres.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter elmondta: év elején 25 ezres létszámot hagytak jóvá, a szerdai döntéssel ezt megduplázták. Az EU-n kívüli munkavállalók számának növelésével egy munkaerőpiaci igényre válaszolnak, ugyanakkor így megelőzhető, hogy ezek az állampolgárok törvénytelenül dolgozzanak Romániában, érvelt Turcan.

A tárcavezető azzal is indokolta az intézkedést, hogy a tavalyi első félévhez viszonyítva az idei első hat hónapban 27,8 százalékkal nőtt az ilyen állampolgárok foglalkoztatására vonatkozó igénylések száma, és július végéig már több mint 17.196 ilyen munkavállalási engedélyt bocsátottak ki, további 3620 kérelem elbírálása pedig folyamatban van.

Hozzátette, a betöltésre váró állások száma is nőtt Romániában: január és május között összesen 160.405 betölthető állás volt, ehhez képest tavaly ugyanebben az időszakban 156.085-öt jegyeztek.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: unplash.com