Még semmi sem biztos a második félévvel kapcsolatban

A meghosszabbított tavaszi vakáció és a nyolcadikosok vizsgájának halasztása ellen tiltakozó nyilatkozatot adott át a tanügyminiszternek a Szülői Szervezetek Országos Föderációja és a Magyar Szülők Szövetsége.

A Magyar Szülők Szövetsége Facebook-oldalán tették közzé a nyilatkozatot, amiben azt ellenezték, hogy anélkül hoztak döntést, hogy előtte konzultáltak volna a partner szervezetekkel, majd részletesen kifejtették a problémáikat a változtatásokkal. Javasolták, hogy a tanügyminisztérium vizsgálja felül a döntést, ellenkező esetben jogi lépéseket fognak tenni, hangsúlyozták.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerdán már azt nyilatkozta az Edupedu.ro-nak, hogy egy olyan változatot is lehetségesnek tart, ahol az összes vizsgaidőpont a helyén marad, és egy héttel rövidítik meg a második félévet, amit akár szombati napokon is pótolhatnak majd a diákok.

Hozzátette, a kedden tett javasltot a szakszervezetek képviselőivel, a diákokkal és a szülőkkel folytatott konzultációt követően lehet módosítani, erre 25-én, csütörtökön kerül sor.

A tanügymiszter keddi bejelentése szerint hosszabodott volna a tavaszi vakáció és a második félév, a nyolcadikosok pedig nem a szokásos időben írták volna a képességfelmérő vizsgákat. A járványügyi helyzet súlyosságát figyelembe véve vették számba a tavaszi vakáció meghosszabbítását oly módon, hogy a keleti és a nyugati rítusú húsvétot is magába foglalja, indokolta a válaszát. Erről korábban itt írtunk.

Â