Még nincs Valentin-napi ajándékod? 

A kép illusztráció
Forrás: Freepik

Piros és rózsaszín, szívecskés és virágos: így néznek ki a ruhaüzletek kínálatai most. Bizony-bizony, itt a Valentin-nap. Még nincs ajándékod? 

Megértünk, nehéz megtalálni az ideális darabot, ami valóban kifejezi a megajándékozott egyedi stílusát, személyiségét,  jól is áll neki, és még a méret is jó. Ezért összegyűjtöttünk tíz tanácsot és ötletet a tökéletes (Valentin-napi) ruhaajándék kiválasztásához. 

1.

Ha ruhát veszel, az első és legfontosabb lépés, hogy tudd a megfelelő méretet! A kábé S-M nem elég! A szomorú, hogy a márkák különböző méretezéseket használhatnak, ezért nem biztos hogy ugyanaz a méret mindig jó lesz.

Ha egy márkától van már egy ruhadarabja, azon kell meglesni a méretet, és ugyanakkorát venni, akkor jó eséllyel nem lesz baj. Különben nehezebb dolgod lesz: elő kell venni a mérőszalagot, lemérni, majd mérettáblázat szerint kiválasztani a jó méretet. Itt rengeteg márka mérettáblázatát megtalálod.

2.

Ha van egy konkrét ruhadarab, amire a párod régóta vágyik, és még nem szerezte be magának, az egy nagyszerű ajándék lehet számára. Jó trükk, ha az agyad konkrétan egész évben ajándékvásárló üzemmódban van. Elmentek vásárolni, ő meglát mondjuk egy szoknyát, amiért él és hal, felpróbálja, a méret is tökéletes. Te visszamész, megveszed. És meg is van a karácsonyi ajándék. Te is jól jársz, nem kell gondolkozz, hogy úristen mit vegyél, és ő is, mert olyan ajándékot kap, ami biztos tetszeni fog neki.

3.

Tudod, hogy a partnered egy különleges eseményre vagy tevékenységre készül, például egy esküvő, utazás vagy sportesemény? Nyert ügyed van, válassz olyan ruhadarabot, amit ezeken az alkalmakon viselhet majd.

4.

Ha nem, akkor se csüggedj. Gondolj csak Coco Chanel ikonikus kis fekete ruhájára. Az egyszerű, klasszikus szabásvonallal kevésbé tudsz mellélőni. Könnyebb ebből elegánsat, sportosat vagy valami extrát varázsolni, mint fordítva. Szóval jöhetnek az egyszerű fehér-fekete pólók, klasszikus farmerek. Itt különösen figyelj a minőségre, mivel az alapdarabokat általában többször viseljük, mint a többi ruhadarabot, nem előnyös olyat választani, ami pár mosás után bolyhosodik, elveszti a színét, kilyukad! 

5.

Ha az egyszerű darabokat unalmasnak találod, és tudod, hogy a partnered követi a divatot, vedd figyelembe az aktuális trendeket. Neked fogalmad sincs arról, hogy mi épp a divat? Semmi baj, nem lesz más dolgod, mint bemenni valamelyik fast fashion üzletbe vagy annak weboldalára, és máris kezdődhet a válogatás. De a TikTok is adhat ötleteket, a fashion, trends, 2024 tagek kombinációira például érdemes rákeresni. 

6.

Ha bátrabb vagy, jöhet az ötödik opció, de itt már fontos lesz az, hogy ismerd az illető stílusát. Keress olyan ruhadarabokat, amelyek jól kombinálhatók a partnered meglévő ruhatárával. Így könnyen integrálhatók lesznek a mindennapi viseletébe. Figyeld meg a színeket, formákat. Miből van a legtöbb a gardróbjában? Ha a fodrokat, virágminkákat, csipkét szereti, akkor ne vegyél neki laza szabású holmit és fordítva. Ha legtöbbet a természetben van, sportol, szereti a kényelmet, akkor hiába veszel neki inget, nem fogja hordani.

Bár a márka nem minden, lehet kiindulópont, mert szinte minden márkának van egy stílusa, ha azt látod, hogy a párod szekrényben valamelyik dominál, akkor nem árt azok között keresgélni. Nézzünk néhány fast fashion márkát: a Mohito-nál például letisztultabb, egyszerűbb, inkább élénk és sötétebb színekkel dolgoznak, a Zara kínálatában is az élénk színek dominálnak, náluk is letisztultabb vonalak a jellemzők némi csavarral, amitől egy-egy ruhájuk már drámainak mondható. A Stradivarius legújabb kollekcióját a túlméretezett darabok uralják. A H&M új kínálatában a világos, tört színek a jellemzőek. A Desigualt a színpompás minták, az élénk színek és a merész designok szerelmeseinek ajánlom, ők gyakran keverik a különböző anyagokat és textúrákat, bohém stílusjegyek, etnikai minták is megjelennek a ruháikon.

7.

Ha már említettük a kis fekete ruhát, azt is hozzá kell tenni, hogy a tévhittel ellentétben a fekete nem áll jól mindenkinek! A fehér sem áll jól mindenkinek. A piros sem. Viszont szinte mindenkinek van olyan árnyalat egy-egy adott színből, ami igen. Mivel a narancssárga túl meleg szín, ott bonyolultabb a történet, ezért a szinte). A farmerrel tudsz a legkevésbé mellélőni, bár annak is vannak árnyalatai, rossz egyik sem lesz.

8.

Blúzt, sálat, sapkát a legrizikósabb venni, mert ez van a legközelebb az archoz. Ha nem megfelelő színt választunk, nem fog jól állni. Ha mégis megkockáztatnád valamelyiket, figyeld meg, milyen színeket hord szívesen a párod, melyikben a legcsillogóbb a szeme, és pontosan ugyanolyan (!) árnyalatot válassz. Ne fényképezd le a ruhát, mert a telefon kijelzője és kamerája is csalhat, inkább vidd magaddal. 

9.

Kiegészítőt talán a legkönnyebb választani. Nem áll fenn az a faktor, hogy nem fog jól állni, a méretet sem lehet elszúrni, csak a stílust. Na jó, ez nem teljesen igaz, a méretnél is hibázhatunk, ha egy nagyon alacsony személynek veszünk mondjuk egy óriási táskát, mert még inkább fogjuk hangsúlyozni az alacsonyságát vele. Ha pedig egy vastag hajpántot, kendőt, óriási fülbevalót veszünk, ami szintén közel van az archoz, megint beleeshetünk abba a hibába, hogy nem fog jól állni az ajándékunk. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy itt kevésbé áll fenn az a faktor, hogy nem fog jól állni vagy rossz lesz a méret.

Ékszerek esetben felmerülhet még az örök kérdés: arany vagy ezüst? Ha kicsi az ékszer, akkor mindegy, nem fog egyik sem rosszul állni senkinek.

10.

Végül, ne értékeld le a telefonos segítség erejét, ha elakadtál, élj is vele. Ha nem vagy biztos a méretben vagy a stílusban, ne félj megkérdezni a partneredet vagy valamelyik közeli barátját, családtagját tanácsokért és segítségért.

Sok sikert a keresgéléshez!