Ennek az évadnak még nincs Szerbusz!

A 2021/22-es évad vége előtt lesz még egy utolsó bemutatója a Tomcsa Sándor Színháznak: egy újabb kísérleti színházi előadáson vehetnek majd részt a nézők, s bár Száll a kakukk fészkére címűt utoljára játsszák itthon ebben az évadban, lesznek még gyerekelőadások és egy vendégelőadás is. Az évadzáró előtti tervekről pénteki sajtótájékoztatóján számolt be a színház igazgatója, Nagy Pál és Dálnoky Réka művészeti vezető.

Egy igazi buszban játsszák 

a legújabb kísérleti színházi előadásukat, a Szerbusz című produkciót. Már meg is nézhetik a kék színű járművet a kíváncsiskodók a színház mellett. A társulat hét színésze – Esti Norbert, Jakab Tamás, László Kata, Nagy Xénia-Abigél, Szűcs-Olcsváry Gellért, Tatár Zsuzsa, Wagner Áron –  adott témákra improvizáltak, és ebből született a szöveg. „Mozgalmas, bravúros, változatos, az udvarhelyi közönségnek teljesen új, igazából nekünk is”, jellemezte a produkciót Dálnoky.

A bemutató június 22-én, szerdán lesz, majd 28-án, 29-én és 30-án, és nem árt rá időben helyet foglalni, hiszen egy előadásra mindössze 26 néző fog beférni, figyelmeztetnek a színház munkatársai. Ősszel „többet” fogják játszani, ígérték meg. 

Utoljára Száll itthon a kakukk fészkére

Ebben az évadban június 9-én játsszák utoljára itthon a Vladimir Anton rendezte előadást, melynek különlegessége, hogy a teljes bevételt ukrajnai, a háború miatt jövedelmüktől elesett művészek számára fogják felajánlani a Román Színházi Szövetség (UNITER) által indított jótékonysági kampányon keresztül.  

Szombaton, 11-én pedig Bukarestbe viszik az előadást a Bukfeszt nevű magyar színházi fesztiválra. Ezt az öt erdélyi színházat (a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a szatmárnémeti Harag György Társulat, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház) tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) szervezi, magyarázta az igazgató. A céljuk ezzel egyrészt az, hogy a bukaresti magyar közönségnek gazdag színházi programlehetőségeket kínáljanak, mert „ilyen, hogy öt színház ilyen sok magyar nyelvű előadást vigyen, korábban még nem volt.”

Másrészt, mivel a színházunk messze van Bukaresttől, nem egyszerű neves szakmai kritikusokat, szakembereket hívni ide. Ezért úgy gondolták, „ha Mohamed nem megy a hegyhez, akkor majd a hegy megy Mohamedhez”, fogalmazott az igazgató. Június 25-én a magyar nyelvű kritikusokat is megcélozzák, ekkor Kisvárdán mutatják be az előadást. 

Mi lesz még? 

Június 3-án, pénteken az Uz Bence című táncszínházi előadást lehet megnézni 19 órától, szombaton 20 órától A zöld macskát játsszák a Station Pub&Bowlingban. 

A kicsiknek is kedveskednek, június 6-án, hétfőn 18 órától az Aranyszívű Juliska bábjátékot, június 23-án, csütörtökön 17 órától az Öreg király hagyatékát nézhetik majd meg. Akik pedig vendégelőadásra vágynak, azok június 15-én 19 órától az egri Gárdonyi Géza Színház egyik vígjátékára, a Nagymamára mehetnek el, melyben a főszerepet Saárossy Kinga, Jászai-díjas színésznő játssza.  

El ne felejtsd kitölteni

a kérdőíveket sem, hívták fel a figyelmet a színház munkatársai. A mindössze pár percet igénylő kérdőívben a véleményedet kérik ki az előadásokkal, színészi alakításokkal kapcsolatban, és a kedvenc színészedet is megjelölheted. 

A kitöltők között a hónap közepén kisorsolnak egy kétszemélyes bérletet a következő évadra, valamint egy exkluzív fotózást egy választott előadás díszletével. A kérdőívet itt találod.