Még nincs apás szülés Udvarhelyen

A napokban érkezett a jó hír, hogy az egészségügyi minisztérium ajánlása értelmében ismét jelen lehet egy választott személy a szülésnél, aki igazolni tudja a következő helyzetek valamelyikét: 

Az udvarhelyi kórház honlapján is megjelent erről egy tájékoztatás, amelyben megjegyezték, hogy a gyermek születése előtt írásban kérvényezni kell ezt a kórháznál.

Még nem készültek fel rá

Kovács Tibor, az udvarhelyi kórház szülész-nőgyógyász főorvosa kérdésünkre elmondta, hogy a városban egyelőre ez még nem lehetséges, most zajlanak a megbeszélések ezzel kapcsolatban. Tudják, hogy sokakat érint, és igyekeznek minél hamarabb megoldani, hogy itthon is lehessen kísérővel szülni.

Ez egy kezdeményezés volt a minisztérium részéről, de minden kórház maga dönti el, a feltételeitől függően. Mivel a fertőzés ellen továbbra is védekezni kell, először az infrastruktúrát kell kitalálniuk, többek közt azt, hogy miként engedik be és ki a kórházból, hol biztosítanak helyet a védőfelszerelésbe öltözéshez a kísérőknek. Egyelőre erről még nem született hivatalos döntés, de a napokban valószínűleg lesz.