Még mindig több órát kell várakozni a határnál

Több órát kell várakozniuk a határnál azoknak, akik a Nagylak 1-es átkelőnél hagyják el Romániát: a magyar hatóságok ugyanis egészségügyi vizsgálatnak vetik alá az országba belépőket az új koronavírus terjedésének fékezése érdekében, így legkevesebb három órát kell várakozniuk az átkelőknek.

Az aradi határrendészet szóvivője, Filip Ionuţ Matei szerint az elmúlt 24 órában mintegy 4200 személy és 1100 jármű érkezett az országba a Nagylak 1-es határátkelőn át, a kilépési oldalon pedig 3200 személyt és 800 járművet regisztráltak. Bár csütörtökön más határátkelőhelyeket is megnyitottak, és így valamelyest csökkent a várakozási idő Nagylaknál, még mindig jelentős időt kell várakozással eltölteni: a belépőoldalon két óra, a kilépőoldalon három óra az átlag. Ennek ellenére 2-es autópálya-átkelőt továbbra is a teherforgalom számára tartják fenn, a személyforgalom előtt csak akkor nyitják meg, ha a magyar hatóságok az esetleges torlódások miatt ide irányítják az autókat, tette hozzá a szóvivő.

Az országos határrendészet pénteki tájékoztatása szerint 41.600 román és külföldi állampolgár, valamint 24.850 jármű lépte át a román államhatárt. A belépési oldalon 22.900 személy jelentkezett ellenőrzésre 13.500 járművel, a kilépési oldalon pedig 18.700 személyt és 11.300 járművet regisztráltak. A jelzett időszakban a Magyarországgal közös átkelőknél mintegy 28.800 személyt jegyeztek, közülük 16.200-at a belépési oldalon. Az ellenőrzések nyomán 5.586 személyt küldtek lakhelyi elkülönítésbe vagy karanténba az országos közegészségügyi igazgatóság szakemberei.