Még mindig nincs honlapod?

Az online kereskedelem 30 százalékkal nőtt idén Romániában.
Fotó: Gál Előd

Az inkubátorház meghosszabbította és kiterjesztette a Honlapom a holnapom elnevezésű programját, amelynek fő célja a helyi vállalkozók online jelenlétén és ismertségén javítani. A megyei tanács 110 ezer lejjel száll be a nyáron meghirdetett programba, amiből 200 darab honlap elindítását támogatnák.

A piaci áron egyébként 2500 lejes csomag a következőket tartalmazza: honlapfejlesztés, domainnév, logó, céges emailcím, egy évig bérmentes tárhely, Google My Business fiók, hogy könnyen rákereshető legyen, valamint egy képzésen is részt vehetnek a nyertesek, hogy elsajátítsák a honlapkezelés és az online marketing alapjait.

Egy felmérés szerint a vállalkozók 70%-ának többnyire energia vagy igény híján nincsen egyáltalán internetes névjegye, ezért indították el a programot még 2020 nyarán. Azóta 50 honlapot már elkészítettek pályáztatás útján, ugyancsak 2500 lejes csomagokat osztottak ki, és a nyerteseknek szeptemberben el is indították az említett képzéssorozatot. Így lett modern, letisztult honlapja például egy-egy kézművesnek, utazási irodának, szalmakalapkészítőnek, mesterembernek, és készül egy gyűjtőhonlap is, amin mindenki fent lesz – avatott be Szakács-Paál István, az inkubátorház menedzsere.

„Ha jó egy projekt, miért ne terjesszük ki a megyére?” – tette fel a kérdést Borboly Csaba megyeelnök, egyben meg is indokolva a pályázat felkarolását, mindamellett, hogy a számára „kedves” inkubátorház munkáját eleve követi és értékeli. Az udvarhelyszéki közeget egy laborhoz hasonlította Bíró Barna Botond megyei alelnök, ahol ha bejön a kísérlet, akkor kiterjesztik a megyére is, ahogyan ezzel a programmal is történt. Fontosnak tartja, különösen a vírus miatt felborult gazdaságban, hogy a vállalkozások tudjanak alkalmazkodni az új helyzethez, amiben a nagy kiállítások elmaradnak, leszűkült a személyes találkozás lehetősége, és 30%-al nőtt az országban az online kereskedés mértéke.

Bíró azt tanácsolta a jelentkezőknek, hogy a megcélzott piac alapján válasszák ki a honlapjuk alapértelmezett nyelvét, mert a csomag csak egy nyelvverzió kidolgozását tartalmaz. – Itthon már ismerik őket, de ha ki akarnak lépni, inkább válasszanak más nyelvet (mint a magyart) – ajánlotta, példaként a székelyföldi turizmust emlegetve, amelyről szerinte sokkal többet kellene románul kommunikálni.

Meddig, hogyan?

A jelentkezési határidő november 23-a éjfél, a honlapok elkészítését pedig január végére vállalja az az öt udvarhelyszéki IT-csapat, amelyek vállalkoztak a feladatra. A nyertesek kiválasztása pontozás alapján történik, amit az online elérhető űrlap tartalmára kapnak a pályázó – tisztázta az inkubátorház menedzsere. A fejlesztési csomagra olyan cégek pályázhatnak, amelyek székhelye vagy legalább egy munkapontja Hargita megyében található, a másik feltétel, hogy a cég ne rendelkezzen saját honlappal.

A pályázatnak tartalmaznia kell egy részletes cégbemutatást, mivel ez alapján készül el a honlap tartalma. Az alapadatok mellett olyan kérdésekre várnak választ, hogy mikor alakult, mivel foglalkozik a vállalkozás, milyen termékeket, szolgáltatásokat nyújt, de kíváncsiak a cég történetére, és arra is, hogy milyen célokat fogalmaztak meg.