Még mindig nem tudni, összevonják-e a választásokat

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kormányfő szerdán Mioveni-ben kijelentette, hogy még nem született politikai döntés az idei választások egy részének összevonásáról, írják az Agerpresen.

A sajtónak nyilatkozva a miniszterelnök határozottan cáfolta, hogy a koalícióban a helyhatósági és az európai választások összevonása mellett felmerült a parlamenti választások és az államelnökválasztások első fordulójának összevonása is. „Szavamat adom, hogy ilyesmiről nem beszéltünk“ – jelentette ki.

Az esetleges összevonás ellen országszerte tüntettek szerda este az AUR tagjai és szimpatizánsai, írják szintén az Agerpresen.

Bukarestben a Victoriei téren több száz tüntető gyűlt össze, akik gyászmenetet szimulálva vonultak a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kiseleff sugárúti székháza elé, ahol gyertyákat gyújtottak „a demokrácia emlékére”.

Forrás: Inquam Photos / George Călin

„Összevont választás: elásott választás” – skandálták a tüntetők, kezükben pedig olyan feliratokat tartottak, mint „Ne öljétek meg a demokráciát, igazságot akarunk”, „Igazságot akarunk, nem összevonást”.

Mihai Enache, az AUR bukaresti szervezetének elnöke szerint a választások azonos időben történő lebonyolítása csak „zavart” okozna, és a PSD-nek meg a PNL-nek kedvezne.

Nemcsak Bukarestben, más városokban is tüntettek: Marosvásárhelyen mintegy 150-en fejezték ki nemtetszésüket a prefektusi hivatal épülete, illetve a PSD- és a PNL-székház előtt, Szatmárnémetiben körülbelül 50 ember helyezett el gyertyákat a koalíciós pártok székházai előtt, és egy perc néma csenddel is adóztak „a meggyilkolt demokrácia emlékének.” Nagyszebenben száz körüli volt a tiltakozó AUR-osok száma, és további tüntetéseket helyeztek kilátásba. Nagybányán mintegy 300-an gyűltek össze, szintén temetést szimulálva, koporsóval és gyertyákkal érzékeltetve „a demokrácia eltemetését”. További megmozdulások voltak Târgovişten, Buzăuban, Besztercén, Craiován, Konstancán, Râmnicu Vâlceán, Botoşani-ban, Ploieşti-en és Giurgiuban is.

Az előzményekről, és arról, ki járna jól és ki nem az összevont választásokkal, itt írtunk korábban.