Még mindig nem tökéletes a rendszer, de már mindenütt van víz

A képen jobbra Izsák Attila igazgató.
archív fotó

Székelyudvarhely alacsonyabb fekvésű részein szerda este 22 óra körül, a magasabban levő városnegyedekben éjfélig újraindult a vízszolgáltatás – tájékoztatott csütörtök délelőtt Izsák Attila, a Harvíz víszolgáltató helyi kirendeltségének igazgatója. Mint elmondta, mivel Bögözben van egy kisebb tartály, ott nem okozott gondot a vízszünet, Felsőboldogfalvát azonban csak éjjel 3 órakor tudták visszakapcsolni a rendszerre, reggelre volt normális a községben a vízellátás.

Még nem tökéletes a rendszer, de kézi vezérléssel már működőképes – mondta telefonos megkeresésünkre válaszolva Izsák Attila.

A vízszünetet nagyértékű, nehezen beszerezhető alkatrészek meghibásodása okozta. Az a legveszélyesebb a berendezésre nézve, ha többször egymás után rövid időre megszakad az áramellátás. Annak ellenére, hogy három-négylépcsős védelem is van, – szünetmentes tápokkal védekeznek a legfontosabb helyeken –, ezt a fajta sokkot a berendezés nem tudja kivédeni, a kényesebb alkatrészek meghibásodnak. Két PLC egység ment tönkre: az első egy PLC számítógép, a második egy PLC kommunikációs modul – az egész SCADA-ban, egy programozott automatizált rendszerben működik –, és ezen kívül még három tartály – két készvíz- és egy 100 literes technológiai tartály – szenzorjai is hibásak, részletezte kérdésünkre az igazgató. Ilyen még nem volt, hogy ekkora problémát okozzon az áramkiesés. Jelenleg, csütörtök délelőtt, még mindig folyamatban van a hibák feltérképezése.

Hogyan lenne megelőzhető? – erre azt felelte, hogy tanulva az esetből átnézik az alkatrészkészletüket, és az ilyen nagyobb értékű, nehezebben beszerezhető felszerelésekből is rendelnek. Volt már arra példa, hogy áramkiesés miatt mondjuk egy 24 V-s tápegység meghibásodott, de azt hamar tudták orvosolni, mert van belőle kínálat a piacon. A szerdán tönkrement alkatrész értéke az igazgató elmondása szerint ezer euró plusz áfa.

Szerdai tájékoztatása szerint, mivel létezik egy 5000 köbméteres víztartalék, azt gondolták, hogy amíg az elfogy, sikerül kijavítaniuk a rendszert, de nem így történt. Délelőtt 11 óra körül teljesen elfogyott a vízkészlet, a felhasználók pedig víz nélkül maradtak egészen este 22-24 óráig, a boldogfalviak csütörtök reggelig. A legnagyobb kellemetlenséget az okozta a lakosság számára, hogy 10-12 órán keresztül úgy szünetelt a vízszolgáltatás, hogy nem tájékoztatták előre arról, mennyi ideig kell nélkülözniük az vizet, ezért a mosógépek, mosogatógépek károsodhattak, és nem tudtak felkészülni a helyzetre, jelezték a közösségi oldalakon.